30 januari 2020

Zonnepanelen 100% financieren kan, maar hoe?

Wat is de regel?

Als u zonnepanelen wilt financieren met de Energiebespaarlening is het verplicht om dit te combineren met minimaal één andere (energiebesparende) maatregel van de maatregelenlijst (deze maatregelen voor VvE’s). Bijvoorbeeld met dakisolatie. U mag maximaal 75% van de lening aan zonnepanelen besteden. Voor de andere maatregel(en) gebruikt u minimaal 25% van het totale leenbedrag.

Kan ik mijn zonnepanelen wel voor 100% financieren?

Met de Energiebespaarlening kunt u uw zonnepanelen volledig financieren wanneer de kosten voor de zonnepanelen maximaal 75% van de totale lening zijn.

Rekenvoorbeeld
12 zonnepanelen€ 4.500
Dakisolatie€ 4.000
Totale investering€ 8.500
Gewenste lening€ 8.500

In dit rekenvoorbeeld leent u € 8.500. Daarvan mag u maximaal 75% aan zonnepanelen besteden. Dat is € 6.375. De kosten voor de zonnepanelen zijn echter € 4.500, waardoor u deze voor 100% kunt financieren met de Energiebespaarlening.

Waarom moet ik zonnepanelen combineren met een energiebesparende maatregel?

Het Nationaal Warmtefonds (voorheen Energiebespaarfonds) is opgericht om energiebesparende maatregelen te bevorderen. Met zonnepanelen wekt u stroom op, u bespaart er geen energie mee. Met de verplichte maatregel willen we mensen stimuleren om de energiebehoefte in hun woning zo veel mogelijk omlaag te brengen. Oftewel: eerst besparen, dan pas opwekken wat u nodig heeft.

Tips bij de aanschaf van zonnepanelen

  • Laat uw dak checken. Heeft het voldoende draagkracht? En wanneer is het aan vervanging toe? Is dat op korte termijn, regel dat dan eerst en leg er pas daarna zonnepanelen op.
  • Combineer zonnepanelen met dakisolatie. Dakisolatie kan een dak sterker maken om het gewicht van de zonnepanelen aan te kunnen.
  • Vraag bij uw verzekeringsadviseur na of zonnepanelen verzekerd zijn tegen diefstal en of er eisen aan brandveiligheid gesteld worden.
  • Nog meer uit uw zonnepanelen halen? Overweeg dan een sedumdak (groendak; niet te financieren met de Energiebespaarlening). De zonnepanelen presteren dan beter vanwege de koelende werking.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB