30 maart 2016

Woning uit 1892 wordt energieneutraal

“Als de vloer er dan toch uit moet, kan ik wellicht ook iets doen met isolatie en aardwarmte”, was de gedachte van Peter Verbiest uit Zaandam. Deze gedachte leidde uiteindelijk tot een plan met nog veel meer energiebesparende maatregelen en voornemens om energie op te wekken. Medio 2016 verwacht Peter dat zijn woning uit 1892 energieneutraal is.

Zorg voor een goed plan

“Ik had een probleem met de fundering waardoor de vloer eruit moest”, vertelt Peter Verbiest. “Dat renovatie-moment heb ik aangegrepen om aan de slag te gaan met duurzame energie en isolatie. Ik heb een bouwkundige gevonden die geholpen heeft een gedegen plan op te stellen. Dit plan zorgt ervoor dat we de uitwerking in fases kunnen doen en alles toch goed in elkaar past. Het loont echt om een klein bedrag uit te geven aan het maken van een goed plan.”

Groene palen, vloer- en gevelisolatie en driedubbel glas

De eerste stap die Peter heeft genomen, is het aanleggen van de zogenaamde ‘groene palen’. De woning staat in Zaandam en het plaatsen van nieuwe palen is noodzakelijk om de verzakkende fundering te versterken. In de ‘groene palen’ zitten 18 tot 20 meter lange buizen die warmte onttrekken aan het grondwater. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning. Vervolgens is vloerisolatie aangebracht en zijn de muren, bij gebrek aan spouw, aan de binnenkant geïsoleerd. Ook is op de benedenverdieping het dubbel glas aan de noordkant vervangen door driedubbel glas. Peter: “De muren zijn niet meer koud en ik merk dat het comfort nu al is toegenomen.”

Zonnepanelen en elektrisch rijden

Peter Verbiest werkt in etappes. Een team met een bouwkundige, een aannemer en een installateur, bespreekt regelmatig de plannen. “De volgende stap is het plaatsen van 16 zonnepanelen. Dan is de woning energieneutraal”, vervolgt Peter. “Daarna gaan we de bovenverdieping aanpakken. Op termijn wil ik meer opwekken dan ik verbruik, zodat ik ook elektrisch kan rijden op zelf opgewekte stroom.” Peter en zijn team zijn inmiddels zo enthousiast dat binnenkort een open dag georganiseerd wordt voor de hele straat.

Boetevrij aflossen is prettig

Voor de financiering van de energiebesparende maatregelen maakt Peter onder meer gebruik van een subsidie van de provincie Noord Holland en de Energiebespaarlening. Over de Energiebespaarlening zegt hij: “Het is erg fijn dat je de lening boetevrij kunt aflossen, er geen afsluitkosten worden berekend en dat je niet naar de notaris hoeft. Ik kan het echt iedereen aanraden om met de Energiebespaarlening je huis aan te pakken. Veel maatregelen zijn direct al rendabel en het wooncomfort gaat meteen omhoog.”

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB