13 juni 2019

Wel duurzame maatregelen, geen verhoging servicekosten? Het lukte deze VvE.

Update: per 22 juli 2020 heet het Nationaal Energiebespaarfonds het Nationaal Warmtefonds. Meer info

De VvE van Ad Jongenelis in Eindhoven heeft een droombestuur. Met vijf actieve bestuursleden met aanvullende competenties, waaronder een VvE-beheerder en financieel planner, verliep de verduurzaming van hun 72 appartementen van een leien dakje. Wat pakten ze aan en hoe financier je dat zonder de servicekosten te verhogen?

VvE Lauwerszeeweg, Eindhoven

  • Aantal appartementen: 72
  • Grooteigenaren: 0
  • Bouwjaar pand: begin jaren 70
  • Beheer: administratieve zaken uitbesteed, rest in eigen beheer
  • Maatregelen: hr-ketels, kozijnen met HR++ glas, spouwmuurisolatie


“We verduurzaamden in fasen”, vertelt Jongenelis. “We begonnen met het collectieve verwarmingssysteem. Ons leasecontract was afgelopen, de installatie aan het einde van de levensduur en we hadden de wens om het systeem in eigen beheer te nemen, zodat we konden besparen op het gascontract en de service- en onderhoudskosten. De nieuwe installatie heeft hr-ketels. Die werken nog wel op gas, want warmtepompen pasten niet in ons financiële plaatje. We hebben opties zonder gas overwogen, maar het was financieel en technisch niet haalbaar. De nieuwe installatie voldoet, maar is niet de meest geavanceerde. Áls we van het gas af moeten, dan is de afschrijving in ieder geval minder groot.”

Kozijnen met HR++ glas en spouwmuurisolatie

Volgende stap waren de meer dan 45 jaar oude houten kozijnen met enkel glas. Jongenelis: “Die hadden óf schilderwerk óf reparatie nodig. Maar vanwege die hoge kosten besloten we ze geheel te vervangen door kunststof met HR++ glas. Dat bespaart stookkosten in de winter – kou blijft immers buiten – maar is in de zomer ook comfortabel doordat warmte niet binnen komt.” Om in aanmerking te komen voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) moest de VvE minimaal twee energiebesparende maatregelen in de schil van het gebouw laten uitvoeren. “We vonden het zonde die optie niet te benutten”, vervolgt Jongenelis. “We kozen voor spouwmuurisolatie, omdat uit het energieadvies bleek dat dat voor ons gebouw een goede kanshebber was voor energiebesparing.”


VvE Energiebespaarlening

“Subsidie is een fijne tegemoetkoming, maar de meeste kosten moet je zelf betalen”, zegt Jongenelis. “Om de maatregelen door te voeren, sloten we een VvE Energiebespaarlening bij het Nationaal Energiebespaarfonds af. We berekenden dat we met de 12.000 euro besparing per jaar op de verwarmingsinstallatie een deel van de lening kunnen aflossen. Het overige deel van de lening lossen we af vanuit de jaarlijkse toevoeging aan ons reservefonds. Daardoor gaan de servicekosten niet méér omhoog dan met de jaarlijkse indexatie. De checklist op de website van het fonds maakte het ons vrij gemakkelijk om de aanvraag te doen. Het was een kwestie van documenten verzamelen en afvinken. Ook handig zijn de voorbeeldteksten en aanwijzingen voor de besluitvorming, en de ondersteuning van een accountmanager van het fonds.”

Geen weerstand

De plannen van het bestuur werden tijdens de ledenvergadering unaniem goedgekeurd. Jongenelis: “We hebben een daadkrachtig bestuur dat veel vertrouwen heeft van de leden. Daarnaast zag iedereen in dat nieuwe kozijnen echt nodig waren en besefte dat we samen moeten werken aan energiebesparing. Het was wel een uitdaging om de benodigde opkomst tijdens de ledenvergadering te halen. We moesten lobbyen om genoeg leden te bewegen aanwezig te zijn en hun stem uit te brengen.”

Meer wooncomfort

De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond, maar over het resultaat in energiegebruik kan Jongenelis nog niet veel te zeggen. “Er veranderde veel in ons gebouw en de winter was relatief mild. Hoeveel we jaarlijks precies besparen, weten we pas over een tijdje. Lagere kosten waren zeker belangrijk, maar een steentje bijdragen aan het milieu en een fijner wooncomfort waren ook uitgangspunten van ons project. Dat comfort heeft zich al wél bewezen. Bewoners vinden het binnenklimaat prettiger en beter geïsoleerd tegen geluid van buiten.” Hoewel hij trots is op het behaalde resultaat kan er wat Jongenelis betreft nog meer. “We denken aan zonnepanelen. Maar dat doen we pas wanneer het dak over een paar jaar aan vervanging toe is. Dan nemen we wellicht ook meteen dakisolatie mee. Mooie doelen om de komende jaren voor te sparen!”

 Tips voor VvE’s

  • Vertel leden vooraf duidelijk wat, waarom en welke verplichtingen iedereen aangaat (leden zijn aansprakelijk voor hun breukdeel).
  • Maak gebruik van bestaande documenten en de kennis en ervaring van het Nationaal Energiebespaarfonds.
  • Vraag offertes op bij meerdere leveranciers en vraag naar ervaringen bij anderen.
  • Besteed zaken uit waar je zelf geen verstand van hebt.


Lees de verhalen van andere VvE’s

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB