15 november 2017

‘We wilden ook genoeg in kas houden voor onvoorzien onderhoud’

Update: per 22 juli 2020 heet het Nationaal Energiebespaarfonds het Nationaal Warmtefonds. Meer info

Is het mogelijk binnen een jaar 42 appartementen van energielabel D naar energielabel B te krijgen? Het lijkt erop dat Vereniging van Eigenaren (VvE) Mensingestraat/Molenstraat uit Assen deze vraag nog voor het einde van dit jaar positief kan beantwoorden.

De 42 appartementen van VvE Mensingestraat/Molenstraat in Assen stammen uit het begin van de jaren 70, met een energielabel D. Een voormalig lid van het bestuur ontdekte in december 2016 dat VvE’s subsidie kunnen krijgen voor verduurzaming en koppelde dit aan de wens van de VvE voor een kwaliteitsslag op het gebied van energiebesparing en comfort.

Meteen in stemming

Voor voorzitter Mattias Tepper was dat het startsein om de mogelijkheden in vliegende vaart tot op de bodem uit te zoeken. “Onze Algemene Ledenvergadering stond gepland voor begin mei”, vertelt hij. “We wilden het dan meteen in stemming brengen.”

Subsidies en een lening

Dus nam Tepper contact op met leveranciers, financiers, uitvoerders én met de leden van de VvE: “De eerste e-mail verstuurde ik al meteen in de onderzoeksfase, zodat leden wisten dat we bezig waren met een haalbaarheidsonderzoek en we het dit jaar nog in stemming wilden brengen en ook laten uitvoeren. Dit in verband met subsidies en de gunstige financiering via de Energiebespaarlening.”

Drie maatregelen

Drie maatregelen zouden er worden uitgevoerd: Dakrenovatie en –isolatie, spouwmuurisolatie en kozijnrenovatie. Al deze maatregelen zouden ruim € 300.000 kosten. Al snel bleek dat de VvE voor deze maatregelen een subsidie kon krijgen van € 40.000. “Een ander deel betalen we uit eigen middelen, maar we wilden ook genoeg in kas houden voor onvoorzien onderhoud”, zegt Tepper. “Dus hebben we aangeklopt bij het Nationaal Energiebespaarfonds om de Energiebespaarlening aan te vragen.”

Dit artikel verscheen eerder op Energieplein20. Energieplein20 wordt door RVO.nl beheerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB