2 oktober 2017

‘We zijn straks weer klaar voor de toekomst’

VvE Titus Brandsmastraat in Breukelen gaat verduurzamen. Het pand wordt geïsoleerd, krijgt nieuwe kozijnen met HR++ glas en duurzame verlichting. “We zijn straks weer klaar voor de toekomst”, zeggen VvE-bestuursleden Bonni Camping en Gert van Dommelen.

Van Dommelen en Camping zijn blij dat de kogel door de kerk is. De handtekening onder de notariële akte van geldlening staat. “Het is een lange weg geweest”, zegt Van Dommelen. “Zonder de Energiebespaarlening was dit niet gelukt.”

Onderhoud en isolatie van de gevels

De VvE, die de eigenaren van 63 woningen vertegenwoordig, besluit een jaar geleden dat er iets moet gebeuren. De kopgevels van het pand hebben onderhoud nodig en moeten geïsoleerd worden. Camping: “Als we het zo laten, komen ze op den duur naar beneden, is ons vertelt.”

Lagere energiekosten

Geld voor het project heeft de VvE niet. “Het wordt dus lenen”, beseft Van Dommelen. Door de lening gaan de servicekosten iets omhoog. “Maar omdat we extra energiebesparende maatregelen uit laten voeren, zijn we minder kwijt aan energie. Al met al zijn we per maand dus niet eens zoveel duurder uit.”

Op zoek naar financiering

Van Dommelen gaat op zoek naar financiering. Eerst bij de bank, later bij een partij die zowel de werkzaamheden als de financiering op zich wil nemen. “Het een lastig verhaal. Het was voor ons óf heel duur of onmogelijk om een lening te krijgen. Toen hoorden we van de Energiebespaarlening.”

Mooie rente

Het bestuursleden Energiebespaarlening een aantrekkelijke financiering. “Mooie rente ook”, zegt Camping. Uiteindelijk is het echter aan de leden van de VvE om in te stemmen met de lening. Natuurlijk zijn er vragen. Over de verhoging van de servicekosten vooral. “Uiteindelijk heeft een overgrote meerderheid voor gestemd.”

De servicekosten moeten toch omhoog

Natuurlijk had de VvE ook kunnen sparen, beseft Van Dommelen . “Maar dan hadden de servicekosten nu ook al omhoog gemoeten. Je betaalt toch. Kun je beter maar vast van het eindresultaat genieten.”

Combineren met subsidie

De werkzaamheden starten nog dit jaar. Camping: “Het hangt er vanaf wanneer en of we subsidie krijgen. Er loopt nu een aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het grootste deel van de werkzaamheden moet dit jaar klaar zijn, misschien alles wel.”

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo RijksoverheidLogo CEB