4 oktober 2016

‘We zijn nog lang niet klaar met verduurzamen’

De woning van Pia Bronsveld is sinds een paar maanden voorzien van vloerisolatie, een hoogrendementsketel en zonnepanelen. En dat bevalt. “We hadden dit veel eerder moeten doen.”

De woning van Bronsveld is gebouwd in 1929. “De muren waren al redelijk goed geïsoleerd. We hadden ’s winters alleen zo’n last van een koude vloer. Daar wilden we wat aan doen.” Behalve vloerisolatie stonden ook zonnepanelen op het verlanglijstje van Bronsveld. “We hebben zelf best een ‘groene’ instelling. Dat wilden we ook vertalen in ons huis.”

In gesprek

Maar hoe financier je die energiebesparende maatregelen? “We zijn eerst met de aanbieders van zonnepanelen in gesprek gegaan. Die kwamen met allemaal financieringsmogelijkheden. Daar hebben we dus niet voorgekozen. We zijn zelf op zoek gegaan.” Het werd een Energiebespaarlening.

detail-bronsveld pia-bronsveld

Blij met de maatregelen

Inmiddels zijn de meeste energiebesparende maatregelen doorgevoerd. Bronsveld is blij. Vooral met de zonnepanelen. “We hebben nog zo’n analoge energiemeter. Die loopt ontzettend hard terug! We hadden dit veel eerder moeten doen.”

Uitbouw

Bronsveld is nog niet klaar met verduurzamen. “We hebben een uitbouw met een plat dak. Misschien gaan we daar nog wel een groen dak van maken. Met beplanting. Ook willen we bekijken we of we de muren aan de noordkant kunnen isoleren. We zijn nog lang niet klaar met verduurzamen.”

Energiebespaartips van Pia

  • Kijk goed met wie je in zee gaat. Wij hebben bewust gekozen voor bedrijven waar we goede verhalen over gehoord hadden.
  • Wacht niet. Wij hebben lang gewacht met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. We hadden dit veel eerder moeten doen.
  • Neem – als het kan – ook zonnepanelen. Daar heb je direct profijt van. Je ziet en voelt meteen dat je energie aan het besparen bent.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB