Wek uw eigen duurzame energie op met zonnepanelen

Wilt u niet alleen energie besparen, maar ook eigen duurzame energie opwekken? Met de VvE Energiebespaarlening is het mogelijk om zonnepanelen te financieren, mits i.c.m. een andere maatregel. U kunt maximaal 75% van het totale leenbedrag gebruiken voor zonnepanelen, de overige 25% voor een andere maatregel van de maatregelenlijst.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen maken elektriciteit op het dak van uw complex. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet, zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. De hoeveelheid zonlicht verandert steeds, daarom is de elektriciteitsproductie niet gelijkmatig. Elektriciteitsproductie wordt uitgedrukt in watt, net als bij alle elektrische apparaten. Bij zonnepanelen staat ook het maximale vermogen aangegeven: watt-piek (wp). Die is gemeten in een testomgeving met onveranderlijke omstandigheden voor licht en temperatuur.

Voorwaarden zonnepanelen

Wilt u de VvE Energiebespaarlening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen? Dat kan, maar alleen i.c.m. een andere maatregel van de maatregelenlijst. U kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen.

Een voorbeeld: de VvE leent in totaal € 500.000,- voor 25 appartementen. Dit is € 20.000,- per appartement. U realiseert voor maximaal € 15.000,- (75%) per appartement zonnepanelen. De overige € 5.000,- (25%) besteedt u aan bijvoorbeeld gevelisolatie. In totaal is dat € 125.000,- (25%) van het totale leenbedrag. Bij de aanvraag moet u een omschrijving van de zonnepanelen aanleveren, waarin het merk en type zonnepanelen staan.

Wat leveren zonnepanelen op?

  • Besparing op de energierekening.
  • U wekt zelf duurzame energie op.
  • Draagt bij aan een beter milieu.

AanvragenNaar het stappenplan

Meer informatie

  • Milieu Centraal: voor meer informatie over zonnepanelen.
  • Energiesubsidiewijzer: voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond uw woonplaats.
  • Omgevingsloket: kijk hier of u een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig heeft voor het laten plaatsen van de zonnepanelen.
  • Zonatlas: om te kijken of uw dak geschikt is.
  • Consuwijzer: welke rechten heeft u bij teruglevering van energie.
  • Holland Solar: vereniging van leveranciers van zonnepanelen.
Vraag nu de VvE Energiebespaarlening aanAanvragen

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door