Zonnepanelen (eventueel incl. thuisbatterij)

Wilt u niet alleen energie besparen, maar ook eigen duurzame energie opwekken? Met de VvE Energiebespaarlening kunt u zonnepanelen financieren, mits u dit met een andere maatregel combineert. U kunt maximaal 75% van het totale leenbedrag gebruiken voor zonnepanelen (en eventueel de thuisbatterij). De overige 25% gebruikt u voor een andere maatregel uit de maatregelenlijst.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen maken elektriciteit op het dak van uw complex. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet, zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. De hoeveelheid zonlicht verandert steeds, daarom is de elektriciteitsproductie niet gelijkmatig. Elektriciteitsproductie wordt uitgedrukt in watt, net als bij alle elektrische apparaten. Bij zonnepanelen staat ook het maximale vermogen aangegeven: watt-piek (wp). Die is gemeten in een testomgeving met onveranderlijke omstandigheden voor licht en temperatuur.

Thuisbatterij

Met een thuisbatterij kunt u de opgewekte stroom zelf opslaan. De stroom gebruikt u bij pieken of wanneer er niet genoeg door de zonnepanelen geleverd wordt. Op dit moment is dit soort energieopslag financieel gezien nog niet interessant door de salderingsregeling. Deze regeling geldt in elk geval nog in 2019 en waarschijnlijk ook nog in 2020.

Voorwaarden zonnepanelen (incl. thuisbatterij)

Wilt u de VvE Energiebespaarlening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen? Dat kan, maar alleen in combinatie met een andere maatregel van de maatregelenlijst. U kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen.

Een voorbeeld: de VvE leent in totaal € 500.000,- voor 25 appartementen. Dit is € 20.000,- per appartement. U realiseert voor maximaal € 15.000,- (75%) per appartement zonnepanelen. De overige € 5.000,- (25%) besteedt u aan bijvoorbeeld gevelisolatie. In totaal is dat € 125.000,- (25%) van het totale leenbedrag. Bij de aanvraag moet u een omschrijving van de zonnepanelen aanleveren, waarin het merk en type staan.

 • De thuisbatterij valt onder de zonnepanelen en de 75% voorwaarde. De thuisbatterij wordt niet gezien als overige maatregel en kunt u daarom niet gebruiken als de overige 25%.
 • Bij de aanvraag moet u een omschrijving van de zonnepanelen aanleveren, waarin het merk en type staan. Ditzelfde geldt voor de thuisbatterij.

Wat levert het op?

 • Besparing op de energierekening
 • U wekt zelf duurzame energie op
 • Draagt bij aan een beter milieu

AanvragenNaar het stappenplan

Andere energiebesparende maatregelen bekijken

Meer informatie

 • Milieu Centraal: voor meer informatie over zonnepanelen.
 • Energiesubsidiewijzer: voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond uw woonplaats.
 • Omgevingsloket: kijk hier of u een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig heeft voor het laten plaatsen van de zonnepanelen.
 • Zonatlas: om te kijken of uw dak geschikt is.
 • Consuwijzer: welke rechten heeft u bij teruglevering van energie.
 • Holland Solar: vereniging van leveranciers van zonnepanelen.
Vraag nu de VvE Energiebespaarlening aanAanvragen

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo RijksoverheidLogo CEB