Warmte-terugwinsysteem

Met een warmte-terugwinsysteem gebruikt u de warmte uit afvoerwater of lucht opnieuw om water of binnenruimte te verwarmen. Zo bespaart u energie.

Hoe werkt een warmte-terugwinsysteem?

Een douchewarmteterugwinning haalt warmte uit wegstromend douchewater en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en naar de combiketel of boiler. De warmtewinning vindt plaats in een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegenovergestelde richting. Het koude water kan daardoor veel warmte opnemen.

Bij warmteterugwinning uit ventilatielucht zorgt een warmtewisselaar voor het onttrekken van warmte uit afvoerlucht. Deze warmte wordt gebruikt om lucht op te warmen die van buiten naar binnen gaat. Het complete systeem heet ook wel ‘balansventilatie met wtw-unit’ (warmteterugwin-unit of wtw-ventilatie). Bij balansventilatie gaat evenveel lucht naar binnen als naar buiten. Met balansventilatie ventileert u onbeperkt zonder veel energieverlies.

Aan welke eisen moet een warmte-terugwinsysteem voldoen?

De warmteterugwinning uit ventilatielucht moet een rendement halen van minimaal 90 %. Om dit aan te tonen moet u een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren. Voor de warmteterugwinning uit douchewater moet u een omschrijving van de unit aanleveren, waarin het merk en type WTW staan.

Welke voordelen levert een warmte-terugwinsysteem u op?

  • Betere ventilatie
  • Minder warmteverlies
  • Weinig onderhoud nodig

Aanvragen

Andere energiebesparende maatregelen bekijken

Meer informatie

Vraag nu de VvE Energiebespaarlening aanAanvragen

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB