Hoogrendementsketel

Aardgas verdwijnt langzaam uit de Nederlandse woningen. Hiervoor komt duurzame energie voor warm water en verwarming in de plaats. Dit moet ervoor zorgen dat Nederland in 2050 CO₂-arm is. Daarmee verdwijnt op termijn de traditionele cv-ketel. Dit heeft ook gevolgen voor de mogelijkheden die de Energiebespaarlening biedt.

U kunt de VvE Energiebespaarlening niet aanvragen voor de vervanging van een oude HR-ketel. Een HR ketel kunt u alleen nog financieren als deze een traditionele of VR-ketel vervangt.

Hierbij kunt u kiezen voor een 10, 15 of 20 jarige looptijd. De 30-jaars VvE Energiebespaarlening geldt niet bij de financiering van een nieuwe ketel.

Wat is een hoogrendementsketel?

Een HR-combiketel is een ketel op gas (hrww-107) voor zowel de centrale verwarming als voor warm tapwater. Er is ook een solo-uitvoering, deze is alleen voor de centrale verwarming (HR107).

Wat is een VR-ketel?

Een VR-ketel (Verbeterd Rendement) is de voorloper van de HR-ketel (Hoog Rendement). Het rendement van deze VR-ketel ligt lager dan het rendement van de HR-ketel. Het is een gasketel die verdwijnt en niet meer aan te schaffen is. Een stap vooruit zou de stap naar een HR107-ketel zijn.

Als u een VR-ketel heeft en niet direct de stap wilt of kunt maken naar nieuwere verwarmingsmogelijkheden, dan kunt u met de Energiebespaarlening een HR107-ketel financieren.

Is uw HR-ketel aan vervanging toe en wilt u deze vervangen voor wederom een HR-ketel? Dan komt u hiervoor niet in aanmerking voor een Energiebespaarlening.

Eisen aan een hoogrendementsketel

Als u gebruik wilt maken van de Energiebespaarlening, stellen wij volgende eisen:

  • De cv-ketel moet een HR107-label hebben.
  • De nieuwe HR-ketel vervangt een oude traditionele of VR-ketel.
  • Om dit aan te tonen moet u een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren.

Wat levert een nieuwe hoogrendementsketel op?

  • Een comfortabelere woning
  • De ketel is energiezuiniger dan uw VR-ketel

Alternatieven voor een hoogrendementsketel

Een warmtepomp is het meest gebruikte alternatief. Hiervoor zijn op dit moment subsidiemogelijkheden bij RVO.nl. Ook voor een zonneboiler is deze ISDE subsidie beschikbaar.

Bekijk de tips van Milieu Centraal voor duurzame verwarming en warm water. Klik hier voor de tips.

Aanvragen

Andere energiebesparende maatregelen bekijken

Meer informatie

  • Milieu Centraal: voor meer informatie over een rendementsketel.
  • Energiesubsidiewijzer: ga na of er in uw regio subsidies zijn voor HR107-ketels.
  • Techniek Nederland: voor erkende installateurs aangesloten bij Techniek Nederland. Zoek een lid van Techniek Nederland voor Verwarming/CV.

Vraag nu de VvE Energiebespaarlening aanAanvragen

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB