Energiebesparende maatregel

Hoogrendements-beglazing voor VvE's

Hoogrendementsbeglazing (ook wel HR++ glas genoemd) isoleert beter dan enkele beglazing. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan hoogrendementsbeglazing voor leden van jouw Vereniging van Eigenaars (VvE) al rendabel zijn.
Doe de VvE Quickscan

Ontdek de voordelen

Wat levert hoogrendementsbeglazing jouw VvE op?

Lagere energiekosten

Door een betere isolatie en minder warmteverlies gaat je VvE efficiënter om met het energieverbruik en bespaar je op kosten.

Minder tocht

Doordat de VvE gebruik maakt van hoogrende-mentsglas heeft jouw woning minder last van tocht en koude luchtstromen.

Meer wooncomfort

Met hoogrendementsglas zorg je voor een aangenamer binnenklimaat en vergroot je het wooncomfort in het VvE-complex

alt

Werking

Hoe werkt hoogrendementsbeglazing?

Hoogrendementsbeglazing bestaat uit dubbelglas. Bij gewoon dubbel glas zit er droge lucht in de spouw. Bij hoogrendementsbeglazing zit er tussen de glasplaten een edelgas. Meestal is dit argon. Dit edelgas isoleert beter dan droge lucht. Daarnaast zit er aan de binnenzijde van hoogrendementsbeglazing een onzichtbare coating die de isolatie nog meer verbetert: de ene coating weerkaatst alleen de warmte, de andere coating weerkaatst ook zonlicht.

alt

Belangrijk om te weten

De VvE Energiebespaarlening gebruiken voor hoogrendementsbeglazing?

Bekijk de volgende aandachtspunten:

  • Hoogrendementsbeglazing mag een maximale warmtedoorgangscoëfficiënt (Ug-waarde) hebben van 1,2 W/m²K. Om dit aan te tonen moet de VvE een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren.
    Let op! Niet alle HR++ glas heeft de vereiste kwaliteit. Controleer daarom altijd de warmtedoorgangscoëfficiënt in de kwaliteitsverklaring.
  • Bij het laten plaatsen van HR++ of HR+++ glas kun je ook de kozijnen laten vervangen. Een houten of kunststof kozijn voldoet altijd, een aluminium kozijn mag een maximale Uf-waarde hebben van 2,4 W/m²K.
alt

Onze tips

Wat te doen voor hoogrendementsbeglazing?

  • Weet je niet welk soort (dubbel)glas de woningen in het complex hebben? Kijk naar de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten: HR, HR+, HR++, HR+++. Staat er niets, dan gaat het bijna altijd om gewoon dubbelglas of HR-glas van voor 1996. In dat geval zal vervanging door HR++glas zinvol zijn.
  • HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbelglas, maar dit verschil verdien je in ruim 2 jaar terug via een lagere energierekening.
  • Vraag een offerte aan bij een vakman; ga alleen in zee met een glaszetter die 10 jaar garantie geeft op het glas en 5 jaar op plaatsing.
  • Onderhoud de kozijnen goed, zodat de dubbele beglazing minder snel ‘lek’ raakt of breekt.
  • Isolerend glas (vooral HR++ glas) kan leiden tot condensvorming op koude vlakken in huis. Goede ventilatie voorkomt dit, bijvoorbeeld ventilatieroosters boven het isolatieglas, net als verdere isolatie van de woning.
Meer informatie:
  • Milieu Centraal: voor meer informatie over hoogrendementsbeglazing.
  • Energiesubsidiewijzer: voor een overzicht van lokale regelingen en subsidies.
  • Keurmerken: let op de kwaliteit van een isolatiebedrijf en vraag naar garanties.
  • Zie voor glaszetters die zijn aangesloten bij FOSAG en bij GBO.
  • Zie de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten voor meer info over houten montagekozijnen Kozijninfo.nl, of kijk op VRMG of Vkgkozijn.nl voor meer over respectievelijk aluminium en kunststof kozijnen en deuren.

Wij helpen je graag op weg

Heb je een vraag voor jouw VvE? Kijk bij onze uitgebreide FAQ

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoeveel geld kan onze VvE maximaal lenen?

Hoe kan ik als VvE een declaratie indienen?

Is de rente voor de VvE Energiebespaarlening overal in Nederland hetzelfde?