Gelijkstroompomp of gelijkstroomventilator

Bespaar energie met een gelijkstroompomp of gelijkstroomventilator en zorg voor een betere luchtkwaliteit in de woningen.

Hoe werkt de gelijkstroompomp?

Een gelijkstroompomp pompt warm water rond voor de centrale verwarming. De pomp werkt op gelijkstroom. Dat wil zeggen dat de stroom altijd dezelfde richting opgaat, in tegenstelling tot wisselstroom. Een gelijkstroompomp is door andere elektromotortechniek gemiddeld 50% zuiniger in energieverbruik dan een standaard wisselstroompomp.

Bij de installatie van een gelijkstroompomp wordt ook een pompschakelaar geplaatst, als deze nog niet aanwezig is. Als er geen warmtevraag is, schakelt de pompschakelaar de pomp uit. Dit spaart veel elektriciteit. De meeste gelijkstroompompen zijn modulerend: het toerental wordt afgestemd op de warmtevraag. De pomp werkt op die manier niet harder dan nodig.

Hoe werkt een gelijkstroomventilator?

Bij een ventilatiesysteem met een natuurlijke toevoer en centrale mechanische afvoer zorgt een ventilator voor de afvoer van vervuilde binnenlucht. Een ventilator die werkt op gelijkstroom is ongeveer 30% zuiniger dan een ventilator die op wisselstroom werkt.

Eisen aan een gelijkstroompomp of -ventilator

We stellen de volgende eisen aan een gelijkstroompomp of -ventilator:

  • Lever bij de aanvraag een omschrijving van de gelijkstroompomp en/of gelijkstroomventilator aan. Vermeld ook het merk en type.

Wat levert een gelijkstroompomp of een gelijkstroomventilator op?

  • Zowel een gelijkstroompomp als -ventilator spaart veel elektriciteit (een ventilator geeft een betere kwaliteit)
  • Zowel een gelijkstroompomp als -ventilator is eenvoudig te plaatsen

Aanvragen

Andere energiebesparende maatregelen bekijken

Vraag nu de VvE Energiebespaarlening aanAanvragen

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB