27 maart 2019

VvE Energiebespaarlening voor 30 jaar & lagere rente

Update: per 22 juli 2020 heet het Nationaal Energiebespaarfonds het Nationaal Warmtefonds. Meer info

Afgelopen januari ondertekende minister Ollongren – tijdens het 5-jarig jubileum van het Nationaal Energiebespaarfonds – een nieuw investeringsreglement. Daarmee kwam een VvE Energiebespaarlening beschikbaar met een looptijd van 30 jaar. Interessant voor VvE’s met duurzame ambities, die hun gebouw willen aanpassen aan de eisen van de huidige (én toekomstige) tijd. Daarnaast is de rente in januari van dit jaar naar beneden bijgesteld en zijn de maximumbedragen van de ZEP en ZEP + /NOM pakketten verhoogd.

Door Minister Ollongren ondertekend vernieuwd investeringsreglement.

Het Nationaal Energiebespaarfonds stimuleert VvE’s om energiebesparende maatregelen te treffen. Een comfortabel en energiezuinig appartement kan bijdragen aan een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. De landelijk beschikbare VvE Energiebespaarlening is voor VvE’s die direct willen investeren zonder eerst te moeten sparen. Het is ook mogelijk naast de lening (een deel van) de eigen opgebouwde reserves te gebruiken.

VvE Energiebespaarlening voor 30 jaar

VvE’s die vergaande verduurzamingsmaatregelen willen treffen, kunnen dat vanaf nu financieren met de VvE Energiebespaarlening met een looptijd van 30 jaar. De lage rente staat gedurende de looptijd vast. De te nemen gecombineerde maatregelen vallen onder het Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP). Het gaat om uitgebreide isolatie- en ventilatiemaatregelen die voldoen aan hoge eisen. Met het Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter (ZEP+ / NOM) kunnen VvE’s nóg verder gaan en opwekkings- en installatietechnieken financieren, met de verplichting om het gehele appartementengebouw aardgasvrij te maken. De voorwaarden voor beide pakketten zijn strenger dan de VvE Energiebespaarlening met een looptijd van 10 of 15 jaar. De provincie Drenthe biedt voor deze 30 jarige variant een rentekorting van 1,2%. Hierdoor wordt het voor VvE’s in Drenthe extra aantrekkelijk te investeren in vergaande verduurzamingsmaatregelen.

Minister Ollongren op bezoek bij een VvE in Almere.

Lagere rente, verhoogde maximumbedragen

Verder is voor de VvE Energiebespaarlening een renteverlaging doorgevoerd en zijn enkele energiebesparende maatregelen gewijzigd. De thuisbatterij is toegevoegd aan de maatregel zonnepanelen. Hierbij geldt dat dit maximaal 75% van de hoofdsom van de VvE Energiebespaarlening mag bedragen. Verder zijn de maximumbedragen per appartement verhoogd: voor ZEP naar maximaal € 50.000 en voor ZEP+ / NOM naar maximaal € 65.000.

Lees meer over de VvE Energiebespaarlening met een looptijd van 30 jaar. En bekijk hier de actuele rentetarieven.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB