26 november 2019

Voor een paar euro een lagere energierekening!

Besparen op uw energierekening is eenvoudiger dan u denkt. En daarvoor is het echt niet nodig om direct duizenden euro’s te investeren. Samen met Milieu Centraal geven we 10 tips om snel geld te verdienen.

Tien tips om uw energierekening te verlagen

Thermostaat kraan verwarming

1. Isoleer de buizen van de verwarming op plekken die u niet verwarmt;
De verwarmingsbuizen die door de garage, kruipruimte of over de zolder lopen koelen snel af. Hierdoor is het water dat uiteindelijk in de radiator belandt al flink kouder, dan toen het de ketel verliet.

binnendeur

2. Folie achter uw verwarming;
De muur achter de radiator is vaak een buitenmuur, waardoor hier veel warmte verloren gaat. Voor een paar euro koopt u al een rol isolatiefolie.

3. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de kamers waar u bent;
Het klinkt simpel en dat is het ook! Veel warmte lekt weg via een open huiskamerdeur naar de gang en zo naar buiten als de voordeur open gaat. Wilt u er niet over nadenken? Bij de bouwmarkt koopt u al een deurveer voor 5 euro of een deurdranger voor tussen de 20 en 50 euro.

4. Koop een klok- of slimme thermostaat;
Met een klokthermostaat regelt u een vooraf ingesteld programma. Bent u altijd tussen 8 en 17 aan het werk, dan kunt u de thermostaat zo instellen, dat uw huis behaaglijk warm is als u thuis komt. Maar overdag staat de verwarming automatisch lager. Een slimme thermostaat stemt de verwarming zelfs automatisch af op uw gedrag. U hoeft niet meer zelf vaste tijden te programmeren en u kunt uw verwarming op afstand regelen. Als u nog niet bewust zuinig verwarmde kan de besparing hiermee oplopen tot wel 22 procent aan gas voor verwarming! U koopt een klokthermosstaat al vanaf 80 euro en een slimme thermosstaat vanaf zo’n 130 euro.

5. Plaats thermostaatknoppen;
Met een thermostaatkraan (ook wel thermostatische radiatorkraan genoemd) kunt u per ruimte de temperatuur instellen. Zo blijft bijv. uw slaapkamer op 18 graden, terwijl het in de woonkamer een behaaglijke 20 graden is. Dat scheelt toch weer een paar procent op de stookkosten voor verwarming. Een thermosstaatkraan koopt u in de bouwmarkt voor 10 euro en dat is maar 5 euro duurder dan een normale radiatorkraan.

6. Vervang uw gloei- en halogeenlampen door LED licht;
LED lampen zijn wel tot 85% zuiniger dan gloei- of halogeenlampen. Daarbij gaan LED lampen ook nog eens veel langer mee. In een gemiddeld huis zijn in de woonkamer en keuken alleen al 11 onzuinige lampen te vinden. Als u deze 11 vervangt, geeft dat direct een besparing van 35 euro per jaar op uw energiekosten. Daarmee verdient u de LED lampen gemiddeld in 5 jaar terug.
(Spaarlampen zijn bijna net zo zuinig als LED lampen en kunt u het beste pas vervangen als ze kapot zijn)

7. Voorkom sluipgebruik;
Wist u dat in de stand-by stand alle apparaten samen gemiddeld 450 kWh per jaar aan stroom verbruiken? Dat is 100 euro per jaar! Het loont dus de moeite om uw televisie, espressomachine of computer volledig uit te zetten als u ze niet gebruikt. Ook apparaten die niet uit kunnen en alleen een stand-by hebben kunt u toch uitschakelen. Dit lost u eenvoudig op door een stekkerblok met aan/uit-schakelaar er tussen te plaatsen. Zo’n stekkerblok is al voor een paar euro te koop en is snel terugverdiend.

8. Neem een douchecoach;
Structureel 5 minuten douchen i.p.v. 9 minuten bespaart al snel 60 euro per jaar. U koopt al een douchecoach voor een paar euro, bijv. een zandloper of digitale douchetimer. Of u verwent uzelf echt en koopt een doucheradio met timer. Want wat is er nu leuker dan muziek tijdens het douchen?

9. Installeer een waterbesparende douchekop;
Zo’n spaardouche bespaart een gemiddeld huishouden (2,2 personen) al snel 7400 liter warm water en 40 m3 gas, dat is toch zo’n 40 euro per jaar! Als u langer dan 9 minuten doucht of een stortdouche hebt, loopt de besparing nog verder op. Bij de bouwmarkt koopt u al een waterbesparende douchekop voor 20 euro. Let er bij aankoop op dat deze maximaal 6,9 liter/minuut geeft. Lang niet altijd staat er ‘spaardouche’ op de verpakking.

10. Gebruik een thermostatische douchemengkraan;
Deze thermostatische douchekraan zorgt er niet alleen voor dat u altijd dezelfde behaaglijke douchetemperatuur hebt, maar zorgt er ook voor dat het douchewater snel op de juiste temperatuur is. De besparing is ongeveer 6 euro per jaar voor gas en water. U koopt een thermostatische douchemengkraan voor 50 tot 200 euro.

Deze tien tips zijn slechts een greep uit de mogelijkheden om simpel energie te besparen. En met de cadeaumaand opkomst, zijn het ook nog eens leuke pakjes voor onder de boom of in uw schoen.

Op de website van Milieu Centraal vindt u nog veel meer tips en uitleg over het besparen van energie. Dit loopt uiteen van kleine eenvoudige tips tot grotere en ingrijpende maatregelen op en in uw huis. Zo kunt u zelf bepalen hoeveel u wilt en kunt investeren om uw energierekening omlaag te brengen.

Bekijk de snelle energiebespaartips van Milieu Centraal

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB