29 augustus 2018

Verduurzamen doen we samen, betalen doen we samen

Wel verduurzamen maar onvoldoende gespaard? Geen probleem! Het Nationaal Energiebespaarfonds werkt onder andere samen met Vereniging Eigen Huis en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan een duurzaam Nederland en biedt graag een (financieel) steuntje in de rug.

Een duurzaam Nederland, dat klinkt idealistisch maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Wat zijn de (financiële)mogelijkheden voor VvE’s en vooral hoe gaan we dat betalen?

Waarom verduurzamen?

Verduurzaming uitstellen omdat het reservefonds niet voldoende middelen heeft. Een veel gehoorde reden om energiebesparende maateregelen uit te stellen. Zonde! Constan Custers, adviseur bij RVO is duidelijk: ‘’Energiebesparing is namelijk een doel op zichzelf: energie die u niet verbruikt, hoeft ook niet duurzaam te worden opgewekt.’’ En alles wat u niet hoeft op te wekken, hoeft u ook niet te betalen. Het klinkt eenvoudig maar als VvE lid of beheerder staat u voor een mooie uitdaging als verduurzaming op de agenda komt.

Een lening met gunstige voorwaarden

Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt uitkomst; de VvE Energiebespaarlening. Een lening speciaal voor VvE ‘s met gunstige voorwaarden. Van dakisolatie of warmtepomp tot volledig Nul op de Meter. Met ruim 25 energiebesparende maatregelen sluit er altijd wel een aan bij uw verduurzamingswens. Uw complex behoud zijn waarde of wordt zelfs verhoogd in waarde, uw wooncomfort stijgt en het veiligheidsniveau in en om het complex verbeterd.

Samen verduurzamen, samen betalen

U staat er dus niet alleen voor. Naast de VvE Energiebespaarlening, biedt ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een financieel steuntje in de rug om uw VvE te verduurzamen. Via de website van RVO kunt u subsidie aanvragen. Voorwaarde is wel dat u minimaal twee maatregelen treft. Denk hierbij aan maatregelen die te maken hebben met het verduurzamen van de schil van het complex. Ook voor het energieadvies en de eventuele procesbegeleidingskosten kunt u subsidie aanvragen. Maak hier vooral gebruik van!

Met het combineren van twee of meer maatregelen heeft u maximaal financieel voordeel: u ontvangt subsidie voor het energieadvies, misschien via uw gemeente, anders via RVO. En u kunt subsidie aanvragen voor de te treffen maatregelen. Dit alles is te financieren met de VvE Energiebespaarlening tegen een lage rente. Verduurzamen doen we samen, betalen doen we samen.

Meer informatie over de subsidies van RVO is te vinden op: www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis/vereniging-van-eigenaren.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo RijksoverheidLogo CEB