12 december 2019

Veiligheid en duurzaamheid gaan hand in hand

Waar denkt u aan bij veiligheid binnen uw VvE? Een goed slot op de deur wellicht, brandmelders in de trappenhuizen? Maar had u ook schone lucht in het complex al bedacht? En goede verlichting, zodat u zich ook áchter de voordeur veilig voelt? Hoewel dit in eerste instantie enkel veiligheidsmaatregelen lijken, kunt u er meteen energiebesparing in meenemen. En daarom: financierbaar met de VvE Energiebespaarlening. Twee vliegen in één klap dus!

Veiligheid en duurzaamheid zijn vaak met elkaar verbonden. Daarvan zijn we ons niet altijd bewust, maar u kunt bijvoorbeeld het gevoel van veiligheid vergroten met goede verlichting in gezamenlijke ruimten en daarbij ook besparen met zuinige lampen. Dat betekent dat het geen extra geld hoeft te kosten als u veiligheid meeneemt als u gaat verduurzamen. En andersom: wanneer u verduurzaming meeneemt bij het veiliger maken van uw gebouw.

Warmpjes én veilig

Steeds meer VvE’s houden zich bezig met verduurzaming. Is het niet vanuit een groen hart, dan wel vanuit de wens tot een lagere energierekening. Verduurzaming is meer dan zonnepanelen plaatsen of dubbel glas nemen. Onderhoud en/of reparatie zijn bijvoorbeeld mooie momenten om duurzaamheid in mee te nemen. Denk aan dakisolatie wanneer het dak bij een lekkage gerepareerd wordt. En aan asbest dat u tijdens zo’n moment ook meteen kunt laten verwijderen. Laat u ook informeren over de brandveiligheid van het isolatiemateriaal. Dan zit u er naast warmpjes ook gerust bij. Dakisolatie en asbestsanering kunt u beide financieren met de VvE Energiebespaarlening.

Wat kunt u nog meer doen?

U kunt ook vanuit veilig oogpunt uw appartementencomplex verbeteren in combinatie met duurzaamheid. Toegangsdeuren aan vervanging toe? Laat brandwerende én isolerende deuren en kozijnen plaatsen met een extra veilig slot met SKG®-keurmerk. Tijdens de donkere dagen zorgt ook goede verlichting voor een (brand)veilig gevoel. Wist u dat halogeenlampen veel warmte afgeven en daardoor brandgevoelig zijn? Beter is daarom om ze te vervangen door veilige en zuinige ledverlichting, met tevens een grotere lichtopbrengst. Als u een gezonder binnenklimaat met schone lucht wilt, is CO₂-gestuurde ventilatie een goede optie. Daarmee ventileert u alleen wanneer het nodig is en dat bespaart energie. Vergeet ook niet dat het rookgasafvoerkanaal na plaatsing van een hr-ketel niet altijd geschikt meer is. Rookgassen worden dan niet goed afgevoerd en dat kan onveilige situaties opleveren. Vervanging van het kanaal en de andere genoemde maatregelen kunt u financieren met de VvE Energiebespaarlening.

Een veilige(r) woning? Op de website van de brandweer vindt u tips.

Verduurzamen? Deze maatregelen financiert de VvE Energiebespaarlening.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB