1 mei 2020

Opnieuw stevige groei voor Nationaal Energiebespaarfonds

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft ook het afgelopen jaar weer bijgedragen aan de verduurzaming van Nederland. Dat blijkt uit de recent verschenen jaarcijfers. “In 2019 groeide onze leningportefeuille naar 395 miljoen euro en is er nog voor ruim 279 miljoen euro aanvragen onderhanden, waarvan voor ruim 24 miljoen euro aan offertes is uitgebracht. Het aantal verstrekte Energiebespaarleningen stijgt in lijn met voorgaande jaren structureel en gestaag”, zegt Ernst-Jan Boers, bestuursvoorzitter van het Nationaal Energiebespaarfonds, in het Jaarbericht 2019.

Update: per 22 juli 2020 heet het Nationaal Energiebespaarfonds het Nationaal Warmtefonds. Meer info

Het Nationaal Energiebespaarfonds verstrekte vorig jaar voor ruim 147 miljoen euro aan (VvE) Energiebespaarleningen, blijkt uit het Jaarbericht 2019. Dat is een toename van 30 procent ten opzichte van 2018, toen voor ruim 113 miljoen euro aan leningen werd verstrekt. Sinds de start in 2014 nam het bedrag aan verstrekte leningen per jaar steevast toe. 8.193 particuliere woningeigenaren en 66 VvE’s sloten in 2019 een Energiebespaarlening af. In 2019 startte ook de Scholen Energiebespaarlening, waarmee scholen hun gebouwen energiezuinig kunnen maken. Sinds 2014 heeft het Energiebespaarfonds in totaal 23.683 Energiebespaarleningen en 187 VvE Energiebespaarleningen verstrekt.

Foto van het Vermeerkwartier in Amersfoort.

Warmtefonds

Met deze cijfers draagt het Nationaal Energiebespaarfonds bij aan de klimaatdoelen van Nederland. Mede daarom besloot de Rijksoverheid in 2019 om de structuur en ervaring van het Nationaal Energiebespaarfonds te gebruiken om het Warmtefonds vorm te geven. Hiertoe zijn in februari de eerste stappen gezet. Het Warmtefonds is een afspraak uit het Klimaatakkoord en biedt langjarige financiering tegen een aantrekkelijke rente voor woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) voor de verduurzaming van woningen.

Schone taak

Raymond Knops, die in 2019 tijdelijk Kajsa Ollongren verving als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zegt in het Jaarbericht 2019 dat hij veel waardering heeft voor wat het Nationaal Energiebespaarfonds in het afgelopen jaar heeft gedaan. “Steeds meer woningeigenaren en VvE’s weten het fonds te vinden voor een Energiebespaarlening. De groei zal zich naar verwachting verder doorzetten nu het fonds zich omvormt naar het Warmtefonds en de voorwaarden voor financiering nog aantrekkelijker worden. Het Warmtefonds kan daarmee een belangrijke ondersteunende rol in de energietransitie voor de gebouwde omgeving gaan spelen. Ik verwacht daar komende jaren veel van”, aldus Knops. Bestuursvoorzitter Ernst-Jan Boers: “Aan ons de schone taak om het Warmtefonds op een verantwoorde manier verder vorm te geven zodat iedereen in de toekomst met de energietransitie mee kan doen.”

Jaarbericht 2019

Benieuwd naar wat het Nationaal Energiebespaarfonds, mede dankzij het vertrouwen vanuit het Rijk en de financiële bijdrage van de co-financiers, heeft bereikt in 2019? Bekijk dan het online jaarbericht. Naast de cijfers, vindt u daar ook interviews en achtergronden.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB