Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 6 cm. Een gespecialiseerd bedrijf voor spouwmuurisolatie vult die ruimte op, met bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken.

Om de spouw te bereiken, boort het gevelisolatiebedrijf aan de buitenkant gaten in de gevel. De gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds in het kruispunt van een horizontale en verticale voeg. Via die gaten blaast het bedrijf vervolgens isolatiemateriaal de spouw in. Uiteraard worden de gaten daarna weer dichtgestopt. De gevel verandert niet van uiterlijk en er is geen onderhoud nodig.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie. U verdient de kosten mogelijk al in drie jaar terug via verlaging van uw energierekening. Hoeveel stookkosten u elk jaar precies bespaart door deze isolatie, hangt af van het isolatiemateriaal en de binnentemperatuur. Een spouwmuur isoleren voor een gemiddelde eengezinswoning van 105 m² kost ongeveer € 2.000,- (prijspeil 2014/2015).

Gestelde eisen aan spouwmuurisolatie

Als u voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie gebruik wilt maken van de Energiebespaarlening, stellen wij volgende eisen:

  • De isolatie moet een minimale warmteweerstand (R-waarde) van 1,1 m²K/W hebben.
  • Om dit aan te tonen moet u een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren. Volgens de kwaliteitsverklaring ISSO 82.1 wordt deze verplichte isolatiewaarde gehaald met isolatiemateriaal van 40 mm dik.

Lening berekenenAndere energiebesparende maatregelen bekijken

 

Meer informatie

  • Milieu Centraal: voor meer informatie over spouwmuurisolatie
  • Rijksoverheid: geeft informatie over het Bouwbesluit.
  • Omgevingsloket: hier gaat u eenvoudig na of u een vergunning nodig heeft.
  • VENIN: vind verenigde gecertificeerde gevelisolatiebedrijven.
  • SKG-IKOB: hier vindt u gecertificeerde bedrijven die geen lid zijn van VENIN.
  • Energiesubsidiewijzer: voor een overzicht van lokale regelingen en subsidies.
Kom ik in aanmerking voor de Energiebespaarlening? En wat zijn dan mijn maandlasten?Doe de berekening

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door