13 april 2023

Onvoldoende leencapaciteit, maar toch verduurzamen? De Energiebespaarlening met Combinatielening bood uitkomst voor familie van Rooij

Vrouw aan keukentafel, kijkend in folder, folder in beeld, titel Warmtepomp leesbaar. Tuindeuren op achtergrond, Apple laptop op tafel.

Met veertien zonnepanelen op het dak bespaart de familie van Rooij straks flink op de energielasten. Bij het gezin uit Noord-Brabant ontstond de wens om te verduurzamen vorig jaar vooral door de stijgende energiekosten. De Energiebespaarlening met combinatielening is voor hen een uitkomst. Marty van Rooij vertelt over zijn ervaringen. 


Niet voldoende leencapaciteit
De wens om het rijtjeshuis te verduurzamen begon vorig jaar. Marty: “Financieel hebben we niet de makkelijkste jaren achter de rug. In coronatijd was mijn taxibedrijf een stuk minder rendabel dan gemiddeld. Ook lopen sinds vorig jaar de energiekosten de spuigaten uit. Met vijf kinderen die nog thuis wonen, is de energierekening al een stuk hoger dan bij een gemiddeld huishouden. Door de situatie in Oekraïne werden deze kosten nog eens verdubbeld. Veel buren hebben al zonnepanelen gelegd. Na het ophalen van informatie over zonnepanelen bleek het ook de meest efficiënte maatregel voor ons. Eén probleem; het bedrag had ik niet zomaar paraat.” Marty’s boekhouder motiveerde hem om zich eens te verdiepen in de financiering van het Nationaal Warmtefonds. “Toen ik zag dat de te nemen maatregelen deels gefinancierd konden worden, was dat het laatste zetje. Ik heb direct een offerte aangevraagd”. Na het toetsen van de financiële gegevens kreeg het gezin van het Warmtefonds een offerte voor een Energiebespaarlening met combinatielening. “Een opluchting om te zien dat ik ondanks mijn beperkte leenruimte 5.000 euro kan lenen.“

Energiebespaarlening met combinatielening
De familie van Rooij betaalt de eerste vijf jaar geen rente en aflossing. Na deze periode bekijkt het Nationaal Warmtefonds opnieuw de financiële situatie en doet dan een hertoets met actuele gegevens. Er wordt dan naar de verhouding tussen het inkomen en de lasten gekeken. Als er op dat moment wel leenruimte is ontstaan, betaalt de leningnemer vanaf dat moment - tot het einde van de lening - de aflossing uit eigen inkomen, de rente blijft 0%. De energielasten zijn geen onderdeel van de berekening van de leenruimte, ook niet bij de hertoets. Marty vertelt: “Over vijf jaar kan mijn financiële situatie er anders uit zien. Het is voor nu fijn dat ik niet hoef na te denken over rente en aflossing, want op dit moment heb ik daar geen financiële ruimte voor. De Energiebespaarlening met combinatielening bij het Warmtefonds is voor mij dan ook veel interessanter dan een dergelijke lening bij een bank.”

Besparen en aflossen
Het aanvraagtraject via het Warmtefonds verliep voor Marty snel en eenvoudig. “Het was eigenlijk direct duidelijk welke stappen ik moest zetten. Via de e-mail word je goed op de hoogte gehouden van de status van de aanvraag. Begin november heb ik de lening aangevraagd en eind november kreeg ik al het goede nieuws dat de Energiebespaarlening met combinatielening was verstrekt.” 

De zonnepanelen 
De zonnepanelen worden deze zomer geplaatst op het dak van het huis van familie van Rooij. Marty: “We hebben een groot gezin en verbruiken per jaar heel wat kilowattuur elektriciteit per jaar. De zonnepanelen wekken straks rond de 80-85% procent op van onze elektriciteitsbehoefte. De levensduur van de panelen is ongeveer 25 jaar, dus al met al zullen we er qua energielasten flink op vooruit gaan.”