Zonnepanelen (eventueel incl. thuisbatterij)

Wilt u niet alleen energie besparen, maar ook eigen duurzame energie opwekken? Met de Energiebespaarlening kunt u zonnepanelen financieren, mits u dit combineert met een andere maatregel. U kunt maximaal 75% van het totale leenbedrag gebruiken voor zonnepanelen (en eventueel de thuisbatterij), de overige 25% voor een andere maatregel van de maatregelenlijst.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen maken elektriciteit op het dak van uw woning. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet, zijn ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. De hoeveelheid zonlicht verandert steeds, daarom is de elektriciteitsproductie niet gelijkmatig. Elektriciteitsproductie wordt uitgedrukt in Watt, net als bij alle elektrische apparaten. Bij zonnepanelen staat ook het maximale vermogen aangegeven: Watt-piek (Wp). Die is gemeten in een testomgeving met onveranderlijke omstandigheden voor licht en temperatuur.

Thuisbatterij

Met een thuisbatterij is het mogelijk de opgewekte stroom zelf op te slaan en te gebruiken bij pieken of wanneer er niet genoeg door de zonnepanelen geleverd kan worden.
Op dit moment is dit soort energieopslag financieel gezien nog niet interessant door de salderingsregeling. Deze regeling geldt in elk geval nog in 2019 en waarschijnlijk ook nog in 2020.

Eisen zonnepanelen (incl. thuisbatterij)

 • Wilt u de Energiebespaarlening gebruiken? Dat kan, maar alleen in combinatie met een andere maatregel van de maatregelenlijst. U kunt maximaal 75% van de lening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. Een voorbeeld: u leent in totaal € 20.000,- voor uw woning. U legt voor maximaal € 15.000,- (75%) zonnepanelen op uw dak. De overige € 5.000,- (25%) besteedt u aan bijvoorbeeld gevelisolatie.
 • De thuisbatterij valt onder de zonnepanelen en de 75% voorwaarde. De thuisbatterij wordt niet gezien als overige maatregel en kunt u daarom niet gebruiken als de overige 25%.
 • Bij de aanvraag moet u een omschrijving van de zonnepanelen aanleveren, waarin het merk en type staan. Ditzelfde geldt voor de thuisbatterij.

Wat leveren zonnepanelen op?

 • Direct lagere energiekosten
 • U wekt zelf duurzame energie op
 • Draagt bij aan een beter milieu

Lening berekenenAndere energiebesparende maatregelen bekijken

Meer informatie

 • Milieu Centraal
 • Energiesubsidiewijzer: voor een overzicht van lokale subsidieregelingen rond uw woonplaats.
 • Omgevingsloket: kijk hier of u een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig heeft voor het laten plaatsen van de zonnepanelen.
 • Zonatlas: om te kijken of uw dak geschikt is.
 • Consuwijzer: welke rechten heeft u bij teruglevering van energie.
 • Holland Solar: vereniging van leveranciers van zonnepanelen.
 • Zonnestroomproducenten: belangenvereniging voor particuliere eigenaren van zonnestroomsystemen.
 • Techiek Nederland: voor erkende installateurs aangesloten bij Techniek Nederland. Zoek een lid van Techniek Nederland voor Zonnestroom.
Kom ik in aanmerking voor de Energiebespaarlening? En wat zijn dan mijn maandlasten?Doe de berekening

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo RijksoverheidLogo CEB