Warmte-terugwinsysteem

Met een warmte-terugwinsysteem of WTW-installatie gebruikt u de warmte uit afvoerwater of –lucht opnieuw om water of een binnenruimte te verwarmen, waardoor u energie bespaart.

 

Werking van een warmte-terugwinsysteem

Een warmteterugwinsysteem voor de douche haalt warmte uit wegstromend douchewater en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en naar de combiketel of boiler. De warmtewinning vindt plaats in een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water kan daardoor veel warmte opnemen.

Bij een warmteterugwinsysteem dat warmte terugwint uit ventilatielucht, zorgt een warmtewisselaar voor het onttrekken van warmte uit afvoerlucht. Deze warmte wordt gebruikt om lucht op te warmen die van buiten naar binnen gaat. Het complete systeem heet ook wel ‘balansventilatie met wtw-unit’. Bij balansventilatie gaat evenveel lucht naar binnen als naar buiten. Met balansventilatie kunt u onbeperkt ventileren zonder veel energieverlies.

Eisen aan warmteterugwinsysteem

  • De warmteterugwinning uit ventilatielucht moet minimaal 90% rendement behalen.
  • Om dit aan te tonen moet u een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren.
  • Voor de warmteterugwinning uit douchewater moet u een omschrijving van de unit aanleveren, inclusief het merk en type WTW.

Wat levert een warmte-terugwinsysteem op?

  • Minder milieubelasting
  • Verbeterde ventilatie
  • Minder warmteverlies

Lening berekenenAndere energiebesparende maatregelen bekijken

Meer informatie

Kom ik in aanmerking voor de Energiebespaarlening? En wat zijn dan mijn maandlasten?Doe de berekening

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB