Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter

Een Nul op de Meter woning wekt evenveel energie op als dat u nodig heeft voor de woning en het huishouden. Dat kan door een upgrade van de woning met onder meer gevelaanpak, slimme installaties en eigen energieopwekking. Voor het Nul op de Meter maken van uw woning kunt u een Energiebespaarlening tot maximaal €65.000,- aanvragen. Deze lening moet binnen 15 of 20 jaar worden afgelost.

De kosten om uw woning Nul op de Meter te maken kunnen hoger uitvallen dan het maximale leenbedrag van €65.000,-. U kunt de lening ook aanvragen als de totale kosten meer dan €65.000,- bedragen. U moet de overige kosten zelf financieren, middels eigen geld of door middel van een andere financiering.

Eisen Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter

Als u uw Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter verbouwing wilt financieren met de Energiebespaarlening, stellen wij de volgende eisen:

  • U neemt de volgende maatregelen: isolatie van dak, gevel, vloer, glas, kozijnen en deuren, een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning, verbeteren van de kierdichtheid van uw woning.
  • De maatregelen voldoen aan de hogere isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid.
  • Een kierdichtheid die door een luchtdichtheidstest (Qv_10) kar [l/sm²] ten hoogste 0,4 bedraagt.
  • De energieprestatie moet door gecertificeerde partijen worden gegarandeerd. U moet daarom een Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren.
  • U kunt maximaal 75% van de hoofdsom van de Energiebespaarlening gebruiken voor het financieren van zonnepanelen, dit met een maximum van €18.750,- (75% van de maximale reguliere Energiebespaarlening).
  • Er dient een berekening van een aannemer of energie-adviesbureau aanwezig te zijn waaruit blijkt dat uw woning na verbouwing Nul op de Meter is met een EPC-waarde van -0,2 of lager (Zie de website van RVO voor meer informatie over EPC-berekening).
MaatregelIsolatiewaarden
Dakisolatieminimale Rc-waarde 6,5 [m²K/W]
Gevelisolatieminimale Rc-waarde 5,0 [m²K/W]
Vloerisolatieminimale Rc-waarde 4,0 [m²K/W]
Glasmaximale U-waarde 0,8 [W/m²K]
Geïsoleerde kozijnenmaximale U-waarde 1,5 [W/m²K]
Geïsoleerde deuren (gevel)maximale U-waarde 1,5 [W/m²K]

Voor een snelle beoordeling is het handig om de offertes zo compleet mogelijk aan te leveren, waarbij alle isolatie-eisen duidelijk op de offerte staan vermeld. Voor de overige installaties (ventilatiesysteem, zonnepanelen en warmtepomp) zijn technische gegevens noodzakelijk. Denk daarbij niet alleen aan het merk en type van de installatie, maar ook aan de verwachte opbrengst. De (hoofd)aannemer en/of installateur kan u hierbij ondersteunen.

RVO kijkt mee

Een Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter aanvraag gaat verder dan het uitvoeren van verschillende losse maatregelen. Daarom schakelt het Nationaal Warmtefonds voor de beoordeling van de offertes voor een Nul op de Meter woning met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij bekijken de offertes volgens vaste richtlijnen. De beoordeling van een lening voor een Nul op de Meter woning neemt meer tijd in beslag. RVO vraagt om een extra verdiepingsslag inzake de maatregelen, eisen en prestaties. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke maatregelen volledig bij uw situatie passen.

Aanvragen lening

Wilt u een Energiebespaarlening aanvragen voor de financiering van een Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter verbouwing? Dan kan dit op onze website via onderstaande knop ‘Lening aanvragen’.

Lening aanvragenAndere energiebesparende maatregelen bekijken

Kom ik in aanmerking voor de Energiebespaarlening? En wat zijn dan mijn maandlasten?Doe de berekening

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB