Lage temperatuurafgiftesysteem
Een lage temperatuurafgiftesysteem (LTV) verwarmt uw huis gelijkmatig, constanter en milieuvriendelijker dan een hoogrendementsketel. Het is comfortabel en u bespaart energie.
Hoe werkt een LTV?
Bij gewone (centrale) verwarming kan de aanvoertemperatuur van het water oplopen tot 80 graden Celsius. Bij LTV is dit maximaal 55 graden, waardoor u met een lager gasverbruik toch het huis kan warmhouden. Dit scheelt op de gasrekening en dus ook op de uitstoot van broeikassen.
Tips van Milieu Centraal:
- Zorg voor zeer goede isolatie van uw woning. Dat is noodzakelijk bij LTV.
- Heeft u eenmaal LTV met vloer- of wandverwarming, dan kunt u de thermostaat tot 2 graden lager instellen dan u gewend was. De thermostaat kan ’s nachts een paar uur voor u gaat slapen en bij afwezigheid overdag nog eens 2 graden lager; bij een grotere verlaging duurt opwarmen te lang.
- Heeft u LTV met LT-convectoren (radiatoren voor LTV), zet dan een uur voordat u gaat slapen of vertrekt de thermostaat 2 tot 4 graden lager.
- Let er bij aanschaf van LTV met vloer- of wandverwarming op dat er een zuinige pomp bij zit (Energielabel A) met een schakelaar die de pomp automatisch uit zet als er geen warmte nodig is.
- Gaat u verbouwen en kunt u een flinke investering doen? Overweeg dan de LTV te combineren met een warmtepomp; dat bespaart de meeste energie.
- Heeft u last van gevoelige luchtwegen? Dan is LTV ook uit oogpunt van uw gezondheid een goed idee: dit vermindert stof schroei, zwevend stof in de lucht en stofmijt.
Eisen voor lage temperatuurafgiftesystemen
Als u gebruik wilt maken van de Energiebespaarlening voor het plaatsen van een lage temperatuurafgiftesysteem, stellen we volgende eisen:
- Het voor het eerst, gedeeltelijk of geheel aanbrengen van lagetemperatuurafgiftesystemen in een woning, zoals vloer of wandverwarming, LT-radiatoren, LT-convectoren of LT luchtverwarming.
- Een maximale aanvoertemperatuur van 45 – 55 ⁰C. De gevraagde kwaliteit dient te worden verklaard middels een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur.
Wat levert LTV op?
- Gelijkmatige warmte in de woning
- Gezondere lucht in huis
- Milieuvriendelijker dan gewone centrale verwarming
Lening berekenenAndere energiebesparende maatregelen bekijken
Meer informatie
- Milieu Centraal: voor meer informatie over lage temperatuurafgiftesysteem.
- Energiesubsidiewijzer: voor een overzicht van lokale regelingen en subsidies.
Kom ik in aanmerking voor de Energiebespaarlening? En wat zijn dan mijn maandlasten?Doe de berekening