Hoogrendementsketel

Aardgas verdwijnt langzaam uit de Nederlandse woningen. Hiervoor komt duurzame energie in de plaats. Dit moet ervoor zorgen dat Nederland in 2050 CO₂-arm is. Daarmee verdwijnt op termijn de traditionele cv-ketel. Dit heeft ook gevolgen voor de mogelijkheden van de Energiebespaarlening.

Vanaf 21 januari 2019 kunt u met de Energiebespaarlening geen nieuwe hoogrendementsketel financieren om een oude hoogrendementsketel mee te vervangen. Een hoogrendementsketel kan alleen nog worden gefinancierd als deze een oude traditionele of vr-ketel vervangt.

Wat is een hoogrendementsketel?

Een hr-combiketel is een ketel op gas (hrww-107) voor zowel de centrale verwarming als voor warm tapwater. Er is ook een solo-uitvoering, deze is alleen voor de centrale verwarming (HR107).

Wat is een vr-ketel?

Een vr-ketel (Verbeterd Rendement) is de voorloper van de hr-ketel (Hoog Rendement). Het rendement van deze vr-ketel ligt lager dan het rendement van de hr-ketel. Het is een gasketel die verdwijnt en niet meer aan te schaffen is. Een stap vooruit zou de stap naar een HR107-ketel zijn.

Als u een vr-ketel heeft en niet direct de stap wilt of kunt maken naar nieuwere verwarmingsmogelijkheden, dan kunt u met de Energiebespaarlening een HR107-ketel financieren. Wist u dat u ook tijdelijk een HR-ketel kunt huren? Dan kunt u op het gewenste moment de overstap maken naar een aardgasvrije woning.

Is uw hr-ketel aan vervanging toe en wilt u deze vervangen door wederom een hr-ketel? Dan komt u hiervoor niet in aanmerking voor een Energiebespaarlening.

Eisen hoogrendementsketel

Als u gebruik wilt maken van de Energiebespaarlening, stellen wij volgende eisen:

  • De cv-ketel moet een HR107-label hebben.
  • De nieuwe hr-ketel vervangt een oude traditionele of vr-ketel.
  • Om dit aan te tonen moet u een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren.

Alternatieven voor een hoogrendementsketel

Een warmtepomp is het meest gebruikte alternatief. Voor een warmtepomp en voor een zonneboiler zijn op dit moment subsidiemogelijkheden beschikbaar bij RVO.

Milieu Centraal geeft deze tips voor duurzame verwarming en warm water.

Wat levert een nieuwe rendementsketel op?

  • Een comfortabelere woning
  • Een energiezuiniger ketel

Lening berekenenAndere energiebesparende maatregelen bekijken

Meer informatie

  • Energiesubsidiewijzer: ga na of er in uw regio subsidies zijn voor HR107-ketels.
  • Techniek Nederland: voor erkende installateurs aangesloten bij Techniek Nederland. Zoek een lid van Techniek Nederland voor Verwarming/CV.
Kom ik in aanmerking voor de Energiebespaarlening? En wat zijn dan mijn maandlasten?Doe de berekening

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB