Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas (ook wel HR++ glas genoemd) isoleert beter dan enkel glas. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan hoogrendementglas al rendabel zijn.

Hoe werkt hoogrendementsglas?

In de spouw tussen de glasplaten van gewoon dubbel glas zit droge lucht. Tussen de glasplaten van HR++ glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Aan de binnenzijde van alle HR-glassoorten zit ook een onzichtbaar laagje die de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk warmte; zonlicht laten ze grotendeels door. Er is ook glas met een zonwerende coating, die laat minder zonlicht door. Dat is koeler in de zomer, maar in de winter profiteert u minder van de zon. Een bijkomend voordeel van HR++ glas is dat u veel minder last heeft van vocht op ramen en vensterbank. Ook heeft u minder last van geluid van buitenaf.

Wilt u weten welk soort glas u heeft (HR, HR+, HR++ of HR+++), kijk dan naar de vermelding tussen de glasplaten in. Als u twijfelt of het glas een warmtereflecterende coating heeft, vraag dit dan aan een erkend glaszetter. Deze kan met meetapparatuur de isolatiewaarde bepalen en ook beoordelen of het glas goed is geplaatst.

Een mogelijkheid om de isolatie van het glas te verbeteren is het plaatsen van thermisch glasfolie. Dit kan zowel op bestaande, als nieuwe beglazing geplaatst worden. De glasfolie heeft sterke zonwerende kenmerken en verbetert de thermische isolatie in de winter.

Kiest u voor een schuifpui met HR++ glas? Dan is het mogelijk om de schuifpui te financieren met de Energiebespaarlening. De schuifpui moet voldoen aan de eis van de hoogrendementsbeglazing op de Verklaring Aannemer/Installateur. Het plaatsen van rolluiken kunt u niet financieren met de Energiebespaarlening.

Eisen hoogrendementsglas

Als u gebruik wilt maken van de Energiebespaarlening, stellen wij de volgende eisen:

  • Hoogrendementsbeglazing mag een maximale warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) hebben van 1,2 W/m²K.
  • Om dit aan te tonen moet u een ondertekende Verklaring Aannemer/Installateur aanleveren. Let op! Niet alle HR++ glas heeft de vereiste kwaliteit. Controleer daarom altijd de warmtedoorgangscoëfficiënt in de kwaliteitsverklaring.
  • Bij het laten plaatsen van HR++-glas kunt u ook de kozijnen laten vervangen. Een houten of kunststof kozijn voldoet altijd, een aluminium kozijn mag een maximale U-waarde hebben van 2,4 W/m²K.
  • Ook het plaatsen triple glas (HR+++) is mogelijk met een Energiebespaarlening.

Wat levert hoogrendementsglas op?

  • Een comfortabeler huis met een gelijkmatige warmte
  • Minder tocht

Lening berekenenAndere energiebesparende maatregelen bekijken

Meer informatie

Kom ik in aanmerking voor de Energiebespaarlening? En wat zijn dan mijn maandlasten?Doe de berekening

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB