Gelijkstroompomp of gelijkstroomventilator

Bespaar energie met een gelijkstroompomp of gelijkstroomventilator en zorg voor een betere kwaliteit lucht in huis. Een gelijkstroompomp of –ventilator is eenvoudig te plaatsen. Een gelijkstroomventilator geeft een betere kwaliteit binnenlucht.

Hoe werkt de gelijkstroompomp?

Een gelijkstroompomp pompt warm water rond voor de centrale verwarming. Deze pomp werkt op gelijkstroom. Dat wil zeggen dat de stroom altijd dezelfde richting op gaat (in tegenstelling tot bij wisselstroom). Een gelijkstroompomp is door een andere elektromotortechniek gemiddeld 50% zuiniger in energieverbruik dan een standaard wisselstroompomp.

Bij de installatie van een gelijkstroompomp wordt ook een pompschakelaar geplaatst, als deze nog niet aanwezig is. Als er geen warmtevraag is, schakelt de pompschakelaar de pomp uit. Dit spaart veel elektriciteit. De meeste gelijkstroompompen zijn modulerend: het toerental wordt afgestemd op de warmtevraag. De pomp werkt op die manier niet harder dan nodig.

Hoe werkt een gelijkstroomventilator?

Bij een ventilatiesysteem met een natuurlijke toevoer en centrale mechanische afvoer zorgt een ventilator voor de afvoer van vervuilde binnenlucht. Een ventilator die werkt op gelijkstroom is ongeveer 30% zuiniger dan een die werkt op wisselstroom.

Wat kost een gelijkstroompomp of een gelijkstroomventilator?

Een gelijkstroompomp laten plaatsen kost tussen € 600,- en € 700,- (inclusief btw). Een gelijkstroomventilator laten plaatsen kost ruim € 400,- (inclusief btw).

Eisen aan een gelijkstroompomp of -ventilator

Bij de aanvraag moet u een omschrijving van de gelijkstroompomp of gelijkstroomventilator aanleveren, voorzien van het merk en type.

Lening berekenenAndere energiebesparende maatregelen bekijken

 Meer informatie

Kom ik in aanmerking voor de Energiebespaarlening? En wat zijn dan mijn maandlasten?Doe de berekening

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB