Betalingsachterstanden voorkomen

Wat moet ik doen als ik verwacht problemen te krijgen met het terugbetalen van mijn lening?

Voorkomen is beter dan genezen. Het kan voorkomen dat u uw lening (tijdelijk) niet meer kan betalen. Maakt u zich zorgen of dreigt u terecht te komen in de situatie dat u uw lening niet meer kan betalen? Dan is het belangrijk dat u snel inzicht krijgt in uw financiële situatie. Sommige organisaties kunnen u daarbij helpen, namelijk:

Nibud
Op de website van Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting; www.nibud.nl, is informatie te vinden om inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Er worden tips en adviezen gedeeld over hoe u het beste met geld kan omgaan en waarop u eventueel geld kan besparen. Daarnaast kan het Nibud u helpen om kritisch te kijken naar uw inkomsten en uitgaven; Nibud Persoonlijk Budgetadvies.

Belastingdienst
Neem contact op met de Belastingdienst. Het kan zijn dat u recht heeft op toeslagen. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een wijziging in uw persoonlijke situatie kan ertoe leiden dat u recht heeft op toeslagen. Op de website van de Belastingdienst vindt u informatie hierover;  www.belastingdienst.nl.

Wijzer in geldzaken
Op deze website vindt u informatie over organisaties die u kunnen helpen om overzicht te krijgen in uw geldzaken; https://www.wijzeringeldzaken.nl/geldzaken-op-orde/hulp-bij-geldzorgen/. Daarnaast is het ook mogelijk om telefonisch contact op te nemen via het telefoonnummer 0800 – 8115. Zie ook de website Hulp bij geldzorgen: https://0800-8115.nl/.

Informeer ook bij andere aanbieders waar u een financieel product heeft, bijvoorbeeld bij uw hypotheekverstrekker. Soms kan het handig zijn om een specialist in te schakelen zoals een budgetcoach of een financieel adviseur.

Heeft u nog vragen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Ook als u nog geen betalingsachterstand heeft, is het belangrijk vroegtijdig hierover in gesprek te gaan. Dit mag zowel telefonisch 088 – 606 9700 als per e-mail beheer@warmtefonds.nl. Wij bespreken graag samen met u de mogelijkheden en oplossingen.

Bijzonder beheer
Op het moment dat de incasso bij u niet gelukt is en wij geen betaling van u hebben ontvangen, is er sprake van een achterstand op de lening. U krijgt per e-mail een aanmaning van ons om u te herinneren aan uw betaling. Misschien is er iets misgegaan op uw rekening. Het is belangrijk dat u in actie komt om de achterstand in te halen. Hoe langer u hiermee wacht, hoe moelijker het wordt om de problemen op te lossen. Wij vinden het belangrijk om u te helpen bij een betalingsachterstand en samen tot een oplossing te komen om de betalingsachterstand in te lopen. De mogelijkheden hangen af van uw situatie. Neem daarom zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op via het telefoonnummer 088 – 606 9700.

Het is belangrijk dat u meewerkt om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Als u de afspraken die zijn gemaakt niet nakomt of u niet meewerkt aan de oplossingen, dan kan dat vervelende gevolgen hebben, zoals:

  • Wij zijn verplicht om uw achterstand na twee maanden te melden bij het BKR; www.bkr.nl. Een BKR-notering kan ertoe leiden dat u in de toekomst moeilijker of geen geld kunt lenen;
  • Wij kunnen uw dossier overdragen aan ons incassobureau, hierbij kunnen er incassokosten bij u in rekening gebracht worden;
  • Een achterstand kan leiden tot nadelige fiscale gevolgen. Informeer hierover bij de Belastingdienst; www.belastingdienst.nl.  

Wij willen er alles aan doen om bovenstaande situaties te voorkomen, daarom is het belangrijk dat u contact met ons opneemt.

Kan ik mijn bouwdepot gebruiken bij een achterstand?
Op het moment dat er sprake is van een achterstand kan u geen gebruik maken van uw bouwdepot. Het is niet langer mogelijk om declaraties in te dienen en te laten uitbetalen, dit kan gevolgen hebben voor de verbouwing van uw woning. Dit is pas mogelijk als de achterstand is ingelopen.

De lening die u bij het Warmtefonds afsluit staat los van de afspraken die u maakt met bijvoorbeeld de aannemer of installateur over de te treffen maatregelen. De lening moet altijd worden terugbetaald, ook als de aannemer zich niet aan de afspraken houdt.

Kom ik in aanmerking voor de Energiebespaarlening? En wat zijn dan mijn maandlasten?Doe de berekening

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB