27 maart 2019

Niet genoeg geld in kas, toch duurzaam onderhoud. Hoe dan?

Update: per 22 juli 2020 heet het Nationaal Energiebespaarfonds het Nationaal Warmtefonds. Meer info

In het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van de VvE van Bastiaan Meijer uit Hengelo stond onderhoud gefaseerd gepland. Na constatering dat veel daarvan met verduurzaming te maken had, werd een groots plan gemaakt voor de 54 appartementen. Enig struikelblok: financiële middelen om alles in één keer te doen. Gelukkig was daar het Nationaal Energiebespaarfonds. “Het was verbazingwekkend hoe snel alles ging.”

Hij is lid van de VvE, maar heeft door zijn functie als projectmanager bij energieadvies- en realisatiebureau Jan Duurzaam een voorsprong op de rest. Meijer: “Ik zag de kansen voor verduurzaming binnen mijn VvE en stapte naar het bestuur. Samen met hen heb ik in het voorjaar van 2018 een lijst met energiebesparende mogelijkheden opgesteld, offertes opgevraagd en voor een energieprestatieadvies gezorgd. Na drie maanden voorbereiden hadden we een voorstel voor de leden. Door mijn werk was ik ook al bekend met het Nationaal Energiebespaarfonds. Voor een onderbouwing van het fonds richting de leden van de VvE kwam Michel Rietveld, accountmanager VvE bij het Nationaal Energiebespaarfonds, langs tijdens de ledenvergadering.”

De VvE van Bastiaan heeft nu oa HR++ glas en kunststof voordeuren

Zelf zien is geloven

“Tijdens die bijeenkomst dacht een aantal bewoners het zelf goedkoper te kunnen regelen”, vervolgt Meijer. “Ze kwamen na zes maanden terug met duurdere offertes, waarin ook procesbegeleiding ontbrak. Hoewel het in eerste instantie tijdverlies leek, had dat half jaar een positieve werking op het meekrijgen van bewoners. Ze hadden met eigen ogen gezien en ervaren hoe de kosten in elkaar staken en vertrouwden nu dat ons voorstel qua prijs-kwaliteit beter was. Een grote meerderheid van 95 procent stemde voor het eerste voorstel. Daarna ging het snel. Binnen een maand waren alle afspraken rond. De werkzaamheden startten afgelopen februari en we verwachten uiterlijk begin juli 2019 klaar te zijn.”

Servicekosten niet omhoog

De VvE ging een VvE Energiebespaarlening voor 15 jaar aan. Van het geld worden de vloeren op de begane grond geïsoleerd, krijgen alle appartementen HR++ glas, kunststof voordeuren en HR-ketels. Verspreid over 2 daken liggen inmiddels 120 zonnepanelen. Meijer: “Het kost de bewoners niets extra. Het uitgangspunt was te kijken naar het maximaal te lenen bedrag zonder dat de servicekosten omhoog gingen. Dat bleek haalbaar, mede door de opbrengst uit de zonnepanelen de kosten te laten dekken van het energiegebruik van de algemene ruimtes, zoals hallen, licht en liften. En ook dankzij de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis.”

Verspreid over 2 daken liggen inmiddels 120 zonnepanelen.

Succesfactoren

Volgens Meijer komt weerstand in het project niet meer voor. “Iedereen lijkt tot nu toe tevreden en de werkzaamheden verlopen zonder problemen. Bewoners leveren zelfs hun sleutel in wanneer werklui binnen moeten zijn. We houden ze constant op de hoogte middels nieuwsbrieven en ze hebben een vast contactpersoon, waardoor de lijnen kort zijn. Het verbaast me soms hoe makkelijk het allemaal gaat. Het proces verloopt ook soepel doordat een professioneel bedrijf de VvE ondersteunt en begeleidt. En het Nationaal Energiebespaarfonds handelde snel om alles in gang te zetten.”

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB