3 september 2019

Nationaal Energiebespaarfonds groeit door!

Investeren in verduurzaming van onze woningen blijft onverminderd hoog staan op de politieke agenda, maar ook op die van huiseigenaren. Met het voor het Nationaal Energiebespaarfonds recordjaar 2018 nog vers in het geheugen, geven we graag een update over de 1e helft van 2019.

Grafiek stand fonds jun-19

26.000 woningen verduurzaamd

Werden er over heel 2018 ruim 6.400 Energiebespaarleningen verstrekt, in 2019 lijken we dit weer te gaan overtreffen. In de eerste 6 maanden werden al ruim 4.100 Energiebespaarleningen aan particuliere woningeigenaren verstrekt. Een stijging van maar liefst 49% ten opzichte van de eerste helft van 2018. Voor VvE’s is ook een, bescheiden, toename te noteren met 25 nieuwe VvE Energiebespaarleningen, een toename van 4%. In totaal zijn dankzij het Nationaal Energiebespaarfonds ruim 26.000 huizen en appartementen energiezuiniger geworden.

Daarmee helpt het Nationaal Energiebespaarfonds huiseigenaren een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen van Nederland. Sinds 2014 heeft het fonds voor € 320 miljoen aan Energiebespaarleningen verstrekt aan woningeigenaren en VvE’s.

Gefinancierde maatregelen

Voor de ruim 26.000 woningen zijn al bijna 60.000 duurzame maatregelen gefinancierd. Dit betekent dat elke particuliere woningeigenaar gemiddeld 2 maatregelen voor de verduurzaming van de woning neemt. Hierbij is hoogrendementsbeglazing (evt. incl. nieuwe kozijnen) veruit het populairst, gevolgd door zonnepanelen. Voor de VvE ligt dit met gemiddeld 2,9 getroffen maatregelen nog hoger. Ook hier is hoogrendementsbeglazing (evt. incl. nieuwe kozijnen) favoriet, gevolgd door gevelisolatie. De top-10 voor beide groepen treft u hier onder.

Grafiek top-10 maatregelen woningen EBL
Grafiek top-10 maatregelen VvE EBL

Verduurzaming nu echt op gang

Ook 2019 lijkt voor Het Nationaal Energiebespaarfonds weer een recordjaar te worden. Deze aanhoudende groei laat zien dat de verduurzaming van woningen in Nederland echt op gang komt. Steeds meer particuliere huiseigenaren maken de keuze om nu te starten met het besparen van energie. Zo dragen zij bij aan een duurzamer Nederland en verlagen zij ook nog eens hun woonlasten. In ons nieuwsoverzicht leest u over hun ervaringen met verduurzamen en hun overwegingen hierbij.

Lees meer nieuws


De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB