27 maart 2019

Laat die euro’s niet liggen: tot eind 2019 subsidie beschikbaar

Update: per 22 juli 2020 heet het Nationaal Energiebespaarfonds het Nationaal Warmtefonds. Meer info

Het kan net dat laatste zetje zijn dat uw VvE nodig heeft of een fijne tegemoetkoming in de kosten: VvE’s kunnen tot eind 2019 subsidie aanvragen voor energiebesparing. Met de landelijke Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is er geld beschikbaar voor energieadvies, procesbegeleiding, duurzaam meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en/of minimaal twee energiebesparende maatregelen.

De SEEH is er voor VvE’s met leden die zelf in het appartement wonen. Er is totaal 12 miljoen euro beschikbaar voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen en 2 miljoen euro voor energieadvies, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en het opstellen van een duurzaam MJOP.

Energieadvies & energiebesparende maatregelen

Een energieadvies geeft inzicht in welke energiebesparende maatregelen voor een gebouw het beste resultaat en rendement geven. De SEEH dekt de kosten van zo’n advies. Daarnaast is er binnen de regeling ook subsidie beschikbaar wanneer u minimaal twee energiebesparende maatregelen in de schil van het gebouw laat uitvoeren. Verder kan een VvE een beroep doen op de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor een tegemoetkoming in de aanschaf van onder meer zonneboilers en warmtepompen.

Geen geld voor verduurzaming?

Soms heeft een VvE een wensenlijstje voor het gebouw. De kosten verbonden aan dit lijstje kunnen echter hoger zijn dan het saldo van het reservefonds. Op dat moment kan de VvE Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds een oplossing zijn om én de wensen door te voeren én subsidie te ontvangen. Door deze twee te combineren kunnen VvE’s hun appartementen op korte termijn verduurzamen zonder daarvoor eerst te sparen of hun eigen reserves aan te spreken.

Benieuwd of uw VvE in aanmerking komt voor subsidie? Lees meer op de website van RVO.nl.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB