3 juli 2019

Laadpalen bij appartementen een stap dichterbij

Er rijden in Nederland steeds meer elektrische auto’s rond, en ook het aantal laadpalen stijgt sterk. Dat geldt echter nog te weinig voor laadpalen in parkeerkelders bij appartementen. Het is voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) vaak duur en ingewikkeld om er eentje aan te leggen. Daar komt nu verandering in; VvE’s kunnen vanaf vandaag makkelijker een laadpaal financieren.

Update: per 22 juli 2020 heet het Nationaal Energiebespaarfonds het Nationaal Warmtefonds. Meer info

Opladen stekker plugin

Op verzoek van Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) breidt het Nationaal Energiebespaarfonds de VvE Energiebespaarlening uit met de maatregel Laadinfrastructuur. Dat maakt het voor VvE’s per direct mogelijk om financiering voor laadpalen aan te vragen. Hiermee is de financierbaarheid niet meer een struikelblok om een laadpunt aan te leggen op de parkeerplaatsen en in de parkeerkelders bij appartementen. De maatregel voorkomt dat de totale kosten voor de aanleg van de laadinfrastructuur volledig worden afgewenteld op de eerste gebruiker(s) in plaats van betaling naar gebruik, wat de keuze voor een elektrische auto in de weg kan staan.

Van Veldhoven vindt het goed nieuws dat deze mogelijkheid nu komt:

Ik wil dat elektrisch rijden steeds aantrekkelijker en betaalbaarder wordt, voor elke automobilist. Elektrisch rijden is goed voor het klimaat, voor de schone lucht in onze steden en het rijdt ook nog eens heerlijk. Maar dan is het wel zo fijn als je je auto gewoon op je eigen parkeerplaats kunt opladen. Het laden van je auto moet net zo makkelijk worden als het laden van je mobiele telefoon. Dat komt met deze mogelijkheid ook voor mensen die in appartement wonen een stukje dichterbij

Onderzoek

Uit het rapport ‘Laadinfrastructuur in de private gebouwde omgeving’, blijkt dat bij bestaande appartementencomplexen de laadmogelijkheden voor elektrische auto’s nu gering zijn. Voor veel elektrische rijders is dat een belemmering; zij laden hun auto graag op de eigen parkeerplaats op. Daarom moet het installeren van een laadpaal op de parkeerplaats of in de parkeerkelders bij appartementencomplexen makkelijker worden en komt er nu een regeling om VvE’s te helpen bij de financiering van laadpalen. Het Nationaal Energiebespaarfonds voert dit uit. Met de VvE Energiebespaarlening beschikt het fonds over de expertise om rechtstreeks met VvE’s te werken. Het Ministerie van I&W heeft voor de financiering van laadpalen bij VvE’s eenmalig een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar gesteld, afkomstig uit de klimaatenveloppe. Parallel wordt ook gewerkt aan het vergemakkelijken van de besluitvorming ten aanzien van het plaatsen van laadpalen bij VvE’s.

opladen-parkeergarage

Uitbreiding Maatregelen

De VvE Energiebespaarlening wordt nu uitgebreid voor Laadinfrastructuur.
Deze maatregel maakt het voor VvE’s financieel haalbaar om laadpalen op het eigen terrein te realiseren, bijvoorbeeld in de parkeerkelder. De lening kan worden gebruikt voor de kosten voor de aanleg van het laadpunt zelf, maar ook voor de verbinding met de groepenkast (incl. smartbox), de bekabeling en de aanpassing van de netcapaciteit.
Iedere VvE met meer dan 10 appartementen kan gebruik maken van de nieuwe lening. Het stappenplan, voorwaarden en aanvraagformulier hiervoor zijn beschikbaar via de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord, dat vrijdag is gepresenteerd, is bekend gemaakt dat elektrisch rijden ook de komende jaren wordt gestimuleerd. Dat geldt zowel voor nieuwe auto’s als voor tweedehandsauto’s. Elektrisch rijden wordt op termijn het nieuwe normaal. Om dat te bereiken moeten de randvoorwaarden op orde zijn. De komende jaren worden in Nederland honderdduizenden nieuwe laadpalen aangelegd.

Meer informatie:

Het rapport ‘Laadinfrastructuur in de private gebouwde omgeving’ is te raadplegen op de website van de Rijksoverheid: Lees het rapport

Informatie voor VvE-leden en -besturen over de ontwikkeling van Laadinfrastructuur op het terrein van de VvE is te vinden in de toolkit van MRA-e en de brochure die de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht voor VvE’s ontwikkeld hebben: Naar de toolkit

Meer informatie over de VvE Energiebespaarlening: www.svn-test-energiebespaarlening.hostedbypoort80.nl/vve


De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB