29 augustus 2018

Kunnen VvE’s ook van het aardgas af? Yes we can!

In 2022 moeten ruim 100.000 woningen en appartementen aardgasvrij zijn. Daarom moeten komend jaar 17.500 woningen van het gasnet af, in 2020 zijn dat er 30.000 en in 2021 55.000. In 2030 moeten 2 miljoen huizen van het gas af zijn. Zomaar wat cijfers, uit een voorlopig klimaatakkoord. We willen van het aardgas af. Dat is duidelijk. Maar hoe?

En wat zijn de mogelijkheden voor een VvE? Het Nationaal Warmtefonds (voorheen Energiebespaarfonds) zet de mogelijkheden en veranderingen op een rijtje.

De VvE Energiebespaarlening helpt

Het nieuwe investeringsreglement van het Nationaal Warmtefonds maakt het VvE’s mogelijk over te gaan tot aardgasvrij wonen. Bestaande en nieuwe maatregelen zoals het verwarmen met een warmtepomp, het plaatsen van lage temperatuurafgiftesystemen en het aansluiten op warmtenetten van derden maken dit mogelijk.

Aardgas is het nieuwe roken

Zo’n 95% van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle woningen in 2050 van het aardgas af zijn. Het is een hele verandering, een ‘energietransitie’. Maar een paar dingen blijven hetzelfde: u houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een goede maaltijd. Die kookplaat is belangrijk. Een inductiekookplaat is de zuinigste manier om elektrisch te koken. Extra voordelen: de kookplaat is heel makkelijk schoon te houden, het is veiliger dan een gasvlam en er komen geen verbrandingsgassen in huis. De eerste stap is dus overgaan op inductie.

Wat kan ik doen?

Wonen zonder aardgas kan niet zonder uw woning (beter) te isoleren. Een goed geïsoleerd complex of appartement verbruikt veel minder energie voor verwarming dan een slecht geïsoleerd complex. De basis ligt dus bij goede isolatie. Isolerende deuren en kozijnen, vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, het isoleren van leidingen en appendages. Allemaal maatregelen die uw woning beter isoleren en allemaal maatregelen die u met de VvE Energiebespaarlening kunt financieren.

Goede ventilatie

Goede ventilatie is nodig voor gezonde lucht in huis. Er zijn ventilatiesystemen die de warmte van de lucht die het huis uitgaat gebruiken om de nieuwe, frisse lucht van buiten alvast op te warmen. Zo heeft u met weinig extra energie toch gezonde lucht in huis. Er zijn diverse warmte-terugwinsystemen, zoals een warmteterugwinning uit ventilatielucht en uit douchewater. Ook deze maatregelen zijn te financieren met de VvE Energiebespaarlening.

Verwarmen zonder aardgas

Voor het verwarmen van uw woning zonder aardgas, zijn diverse morgelijkheden. De warmtepomp is de meest voorkomende maatregel. Van een hybride warmtepomp tot een volledig elektrische warmtepomp. Allen dragen ze bij aan een comfortabel warm huis. Maar ook het aansluiten op een warmtenet in de wijk is een goede optie. Dit is één van de maatregelen die recent aan het nieuwe investeringsreglement van het Nationaal Wartmefonds is toegevoegd. Ook uw radiatoren gaan (deels) veranderen. Warmtepompen en warmtenetten met lage temperatuur werken het beste met vloerverwarming, wandverwarming of speciale radiatoren voor lage temperatuurverwarming (LTV). Ook dat is een nieuwe energiebesparende maatregel, die u kunt financieren met de VvE Energiebespaarlening.

Klaar voor de toekomst

Tot slot, zonnepanelen plaatsen. Om het plaatje compleet te maken kunt u ervoor kiezen om zonnepanelen op het dak van uw complex te plaatsen. Met zonnepanelen op het dak kunt u niet alleen energie besparen, maar ook eigen duurzame energie opwekken.

Welke maatregelen om van het aardgas af te gaan overweegt u te nemen? Bekijk de maatregelenlijst voor een volledig overzicht.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB