12 november 2019

Kosten of besparen?

We gaan onze woningen verduurzamen. En dat kost geld! Dat is tenminste waar het debat over gaat. Natuurlijk moet er eerst geïnvesteerd worden, maar uiteindelijk levert het u ook wat op! Samen met Milieu Centraal hebben we de kosten voor de duurzame maatregelen afgezet tegen de besparing op de energierekening en de kosten van de Energiebespaarlening. Zijn het kosten of is het besparen? We zetten graag drie voorbeelden voor u op een rij.
Aardgasloos zonnepanelen

Klimaatakkoord

Het kan u niet ontgaan zijn; eind juni heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd. Het Klimaatakkoord bevat honderden maatregelen waarmee Nederland schoner en duurzamer gaat worden. Voor het Nationaal Energiebespaarfonds zijn de plannen die betrekking hebben op de huiseigenaren natuurlijk het spannendst. De belangrijkste gevolgen van de plannen voor de huiseigenaren hebben we al eerder samengevat in het artikel; Gevolgen Klimaatakkoord voor huiseigenaren. In de commentaren na de presentatie gaat het vaak over hoeveel de maatregelen, die u moet nemen, kosten. Slechts zelden gaat het over de besparingen die de verschillende maatregelen u opleveren. Best gek, want met energiebesparende maatregelen verlaagt u uw energierekening én u hoeft zo ook niet allemaal in één keer te doen. Zo worden kosten investeringen in een duurzamer Nederland maar vooral ook in uw eigen portemonnee!

Drie voorbeelden

In elke berekening gaat Milieu Centraal uit van een woning zonder isolatie, met enkel glas en een normale HR-combiketel. Het huis heeft een gemiddelde grootte en drie bewoners. De gasprijs bedraagt 77 cent per m3. De werkelijke besparing hangt natuurlijk af van het stookgedrag van de bewoners.

(Klik op de afbeeldingen hieronder om te vergroten)

De tussenwoning

MaatregelBesparing per jaarInvestering
Isoleren schuindak€ 600€ 4.100
Isoleren vloer€ 190€ 1400
Isoleren spouwmuur€ 250€ 800
HR++ glas€ 290€ 3.100
Zonnepanelen€ 600€ 4.700
Zonneboiler€ 110€ 3.000
Warmtepomp€ 180€ 4.000
Totaal€ 2.220€ 21.100

De snelle rekensom leert dat, als u alles in één keer wilt uitvoeren, er zo’n 10 jaar nodig is om de investering terug te verdienen. Maar niet iedereen heeft zo maar 21.000 euro klaar liggen om te investeren. De Energiebespaarlening kan dan een oplossing zijn.

Met de 15 jaar lening bedraagt uw bruto maandlast € 136,75. Met een besparing van € 185,- per maand op uw energierekening heeft u dus direct een lagere maandlast gerealiseerd.*

De hoekwoning/twee-onder-één kap woning

MaatregelBesparing per jaarInvestering
Isoleren schuindak€ 700€ 4.700
Isoleren vloer€ 220€ 1600
Isoleren spouwmuur€ 650€ 2.100
HR++ glas€ 330€ 3.500
Zonnepanelen€ 600€ 4.700
Zonneboiler€ 110€ 3.000
Warmtepomp€ 260€ 4.000
Totaal€ 2.870€ 23.600

De snelle rekensom leert dat als u alles in één keer wilt uitvoeren er minder dan 10 jaar nodig is om de investering terug te verdienen. Maar niet iedereen heeft zo maar bijna 24.000 euro klaar liggen om te investeren. De Energiebespaarlening kan dan een oplossing zijn.

Met de 10 jaar lening bedraagt uw bruto maandlast € 214,-. Met een besparing van € 239,- per maand op uw energierekening heeft u dus direct een lagere maandlast gerealiseerd.*

De vrijstaande woning

MaatregelBesparing per jaarInvestering
Isoleren schuindak€ 700€ 4.700
Isoleren vloer€ 220€ 1600
Isoleren spouwmuur€ 650€ 2.100
HR++ glas€ 330€ 3.500
Zonnepanelen€ 600€ 4.700
Zonneboiler€ 110€ 3.000
Warmtepomp€ 260€ 4.000
Totaal€ 2.870€ 23.600

De snelle rekensom leert dat als u alles in één keer wilt uitvoeren er zo’n 7.5 jaar nodig is om de investering terug te verdienen. Maar niet iedereen heeft zo maar bijna 33.000 euro klaar liggen om te investeren. De Energiebespaarlening kan dan een oplossing zijn.

Met dit Zeer Energiezuinig pakket en deze grote investering bedraagt de looptijd van de lening minimaal 15 jaar, uw bruto maandlast is dan € 218,-. Met een besparing van € 377,50 per maand op uw energierekening heeft u dus direct een lagere maandlast gerealiseerd.*

Hoeveel kan ik besparen?

Hoeveel u daadwerkelijk bespaart is natuurlijk sterk afhankelijk uw persoonlijke situatie. Uw stookgedrag, gezinssamenstelling en huidige staat van uw huis bepalen het gasverbruik. Een eengezinswoning zonder isolatie verbruikt maar liefst 3.300 m3 gas per jaar voor de verwarming. Veel van deze warmte gaat via de ramen, gevel, dak en vloer weer verloren. Een vergelijkbare goed geïsoleerde woning verstookt slechts 600 m3 gas voor de verwarming. De stookkosten zijn dus € 1.900 per jaar lager! Het energielabel van uw woning bepaalt hoeveel uw besparing zou kunnen zijn. Het energielabel van uw woning kunt u hier opzoeken: Vind uw energielabel

Bereken uw besparing

Subsidie

Wanneer u energiebesparende maatregelen neemt, is de kans groot dat u bij uw gemeente, provincie of de rijksoverheid subsidie kunt aanvragen. Dit verlaagt direct uw investering! U verdient de investering dus nog sneller terug! Zo gaat per 2 september de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) weer open. De SEEH stimuleert de eigenaar-bewoner van een woning energie te besparen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten minimaal 2 energiebesparende maatregelen in de eigen bestaande koopwoning worden uitgevoerd. De eigenaar-bewoner kan de subsidie aanvragen nadat de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald.

Meer informatie over de SEEH vindt u op de website van RVO.

Een compleet overzicht van alle subsidies vindt u op energiesubsidiewijzer.nl

Hoe begin je?

Omdat uw specifieke situatie vrijwel nooit gemiddeld is, raden we u aan om een specifiekere berekening te maken op verbeterjehuis.nl of een energieadviseur te raadplegen. Veel gemeenten hebben ook een Energieloket, waar u onafhankelijk advies kunt inwinnen over het verduurzamen van uw huis en zo energie te besparen. Ook weten zij alles van de subsidiemogelijkheden. Kijk op energieloket.nl om het loket bij u in de buurt te vinden.

Stap-voor-stap

U hoeft natuurlijk niet alles in één keer aan te pakken. U kunt ook stap-voor-stap uw huis energiezuiniger en duurzamer maken. Dit levert dan niet direct de maximale besparing op, maar u hoeft ook niet gelijk maximaal te investeren of te lenen. Denk daarbij wel vast na over de maatregelen die u in de toekomst wilt nemen, dan kunt u daar nu vast rekening mee houden. Wilt u in de toekomst een warmtepomp? Dan is het handig om nu vast extra zonnepanelen te plaatsen, die later voldoende stroom opleveren voor de plaatsing van de warmtepomp. Hou hierbij ook rekening met de voorwaarden voor de diverse subsidies, zodat u deze niet misloopt. Een slimme investeerder neemt die maatregelen die direct een grote besparing opleveren.

Laat u ook inspireren door slimme investeerders. Lees ook de ervaringen van woningeigenaren die met behulp van de Energiebespaarlening slim hebben geïnvesteerd.

Lees de verhalen van slimme investeerders

* Bij de beoordeling van uw aanvraag voor de Energiebespaarlening hanteert het Nationaal Energiebespaarfonds de gedragscode van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) waarin o.a. de leennormen zijn vastgelegd. Deze leennormen bieden geen ruimte om rekening te houden met de verwachte besparing aan energielasten. De besparing op uw energiekosten is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, uw gedrag en de soort maatregel(en) die u gaat treffen.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB