5 oktober 2021

Betere isolatie van je huis betaalbaar financieren?

Stijgende energieprijzen en de klimaatdoelstellingen maken de urgentie om te verduurzamen steeds vaker en duidelijker zichtbaar. Een eerste stap is vaak: isoleren. Dat heeft voor je eigen woning of het appartementencomplex van een VvE gelijk een aantal voordelen: besparing op energie en een comfortabeler binnenklimaat als het ’s winters buiten koud of in de zomer juist erg warm is. Tijdens de Nationale Isolatieweken brengt het Nationaal Warmtefonds deze drie veelgekozen isolatiemaatregelen extra onder de aandacht.

Verschillende organisaties bieden tijdens de Nationale Isolatieweken, van 27 september tot 10 oktober, extra inspiratie voor isolatie van je huis of appartementencomplex. Isolerende maatregelen die door het Nationaal Warmtefonds veel worden gefinancierd zijn: isolatie door hoogrendementsglas, dakisolatie en spouwmuurisolatie.

1. Hoogredenementsglas

Met hoogrendementsglas of HR++-glas zorg je ervoor dat je woning beter is geïsoleerd. De isolatiewaarde ten opzichte van enkel glas een stuk hoger. De isolatiewaarde is zelfs zoveel beter dat vervanging vaak al rendabel is voordat kozijnen met enkel glas zijn afgeschreven. Deze vorm van isolatie leidt naast energiebesparing en meer comfort tot minder vocht- en geluidsloverlast van buiten af.

2. Spouwmuur isolatie

Door de ruimte tussen twee stenen buitenmuren te laten opvullen met piepschuimbolletjes of glaswol ontstaan twee spouwmuren met een isolatielaag. Deze tussenruimte bedraagt vaak vier tot zes centimeter. Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie. Vaak verdien je de investering hiervoor al binnen drie jaar terug.

3. Dak isolatie

Een effectieve manier om hitte en kou buiten de deur te houden of je gestookte warmte niet te verliezen is dakisolatie. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant kun je maatregelen voor dakisolatie toepassen. Het dak aan de buitenkant isoleren levert de beste resultaten voor verduurzaming. Daar is namelijk vaak de meeste ruimte om isolatiemateriaal te plaatsen. Ook van binnen is dakisolatie mogelijk. Dit gaat dan wel vaak ten koste van enige ruimte. Bij een onverwarmde zolder is verder isolatie van de zoldervloer een geschikte mogelijkheid.

Aantrekkelijke financiering

Bij het Nationaal Warmtefonds kun je naast isolatie nog veel meer vormen van verduurzaming aantrekkelijk financieren. Van een (hybride) warmtepomp en een lage temperatuurafgiftesysteem tot de aanschaf van zonnepanelen. Bovendien is het vaak mogelijk om onderhoud mee te financieren. Bekijk alle mogelijkheden de de Energiebespaarlening biedt aan particulieren of VvE’s. Of doe direct de leencheck voor een snel inzicht in de mogelijkheden voor jouw woning.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB