24 juni 2019

Geld lenen voor onderhoud, verduurzaming en meer comfort kost deze VvE uit Leiderdorp minder dan nog jaren blijven sparen

Update: per 22 juli 2020 heet het Nationaal Energiebespaarfonds het Nationaal Warmtefonds. Meer info

Het was de doorrekening van het kostenplaatje dat een lampje deed branden bij de VvE van Frans Kortekaas. “We konden geld blijven investeren in onderhoud of geld lenen om de komende jaren onderhoudsvrij te zijn, minder energie te gebruiken én comfortabeler te wonen.” Lang nadenken hoefde de VvE niet. Het werd dat laatste.

VvE Poortwacht, Leiderdorp

  • Aantal appartementen: 16
  • Grooteigenaren: 0
  • Bouwjaar pand: 1997
  • Beheer: in eigen beheer
  • Maatregelen: kozijnen met triple glas, vraaggestuurde ventilatie, dakisolatie


“We zijn al langer bezig met energiebesparing”, vertelt Kortekaas, die voorzitter van de VvE is en tevens alle bouwkundige zaken regelt. “Onze zonnepanelen liggen al vijf jaar op het dak en begin 2018 vervingen we onze liftinstallatie voor een A+++ installatie en brachten ledverlichting aan. Het dak renoveerden én isoleerden we met een extra hoge isolatiewaarde, zodat we de komende twintig jaar door kunnen. Halverwege 2018 wilden we de rottende, houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met triple glas. En we gingen voor vraaggestuurde ventilatie. De nieuwe ventilatieboxen in elke woning hebben nu sensoren die de vochthuishouding op peil houden.”

VvE Energiebespaarlening & subsidie

Naast een inleg vanuit het reservefonds vroeg de VvE voor de financiering van de maatregelen een VvE Energiebespaarlening bij het Nationaal Energiebespaarfonds aan. Kortekaas: “Daarover hoorden we in een lezing van VvE Belang. We zijn twee keer langsgegaan bij intern accountmanager Edward Nijhof om te bekijken hoe we aan alle voorwaarden konden voldoen. Belangrijk zijn onder meer een meerjarenonderhoudsplan, een begroting en een financieel gezonde VvE. Doordat we wisten wat er nodig was, ging de aanvraag moeiteloos. Het was binnen veertien dagen geregeld.” Ook subsidiemogelijkheden checken is waardevol, vindt Kortekaas. “Wanneer we voor triple glas kozen, kregen we vanwege de hoge isolatiewaarde ook subsidie op nieuwe kozijnen vanuit de landelijke Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH).”

Lenen goedkoper dan blijven sparen

Bij het berekenen van de kosten viel het de VvE op dat blijven investeren in schilderwerk en houtrotreparatie ze op termijn zo’n 60.000 tot 80.000 euro aan onderhoud zou kosten. “Terwijl nú geld lenen ons veel onderhoud én energie zou besparen en we tegelijkertijd een comfortabeler woning terugkregen”, aldus Kortekaas. “We hadden 130.000 euro nodig om de kozijnen te vervangen. Als je daar de kosten van het onderhoud aftrekt, besparen we ook nog eens geld. Zo brachten we ons verhaal ook naar de leden, samen met de boodschap dat de servicekosten niet méér omhoog zouden gaan dan de standaard jaarlijkse verhoging en indexering. Dat is voldoende om de lening in de komende jaren mee af te lossen.”

Alleen aansprakelijk voor eigen breukdeel

“Tijdens de ledenvergadering was iedereen 100 procent voor de energiebesparende maatregelen”, vervolgt Kortekaas. “Maar een aantal ouderen vond het een eng idee om een tweede lening op de woning te hebben. Ze waren bang dat ze hun huis niet meer konden verkopen. Je sluit echter niet als particulier een lening af, maar als VvE, en bent alleen aansprakelijk voor je eigen breukdeel. Twee leden stemden toch tegen, maar zijn achteraf blij dat de plannen zijn doorgegaan.” Het hielp dat Kortekaas uit de bouw komt en het proces kon begeleiden zonder externe hulp. “Ik kreeg het vertrouwen van de leden dankzij mijn kennis op bouwkundig gebied. Het is belangrijk om te weten hoe je offertes vergelijkt, en controleert of je krijgt wat je vraagt en waarvoor je betaalt.”


Van 18,5 naar 22 graden

Nu de winter voorbij is, is duidelijk dat de energiebesparing in die maanden gemiddeld 35 tot 40 procent is. Kortekaas: “De bovenste appartementen besparen zelfs meer door de dakisolatie. Een bewoner van een hoekwoning kreeg bij oostenwind en windkracht vier de woonkamer voorheen niet hoger dan 18,5 graad. Nu wordt het 22 graden. Dat zijn mooie resultaten op comfortgebied. Ons energielabel ging van D naar B. Dat is dus ook nog eens goed voor de waarde van onze woningen. Ooit gaan we voor label A, maar dat kostenplaatje was voor nu te duur. Op de toekomstige agenda staat daarom nog de verduurzaming van de glazen toegangsdeuren.”

 Tips voor VvE’s

  • Haal kennis en kunde die je zelf niet hebt in huis, zeker op bouwkundig gebied. Houd wel zelf de touwtjes in handen.
  • Vergeet niet dat je procesbegeleiding kunt meefinancieren in de VvE Energiebespaarlening.
  • Laat je niet afschrikken door de benodigdheden voor de leningaanvraag. Kleinere VvE’s kunnen dit zelf met enige aandacht prima zelf regelen.
  • Voor het aanvragen van de SEEH heb je eHerkenning nodig. Die aanvraag duurt een paar dagen, er zijn kosten aan verbonden en je hebt bewijzen nodig dat je bijvoorbeeld kredietwaardig bent. Houd daar dus rekening mee.


Lees de verhalen van andere VvE’s

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB