4 oktober 2016

Energiebespaarlening voor Nul op de Meter renovaties

Woningeigenaren die hun eigen woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren, kunnen daar vanaf vandaag een Energiebespaarlening voor aanvragen. Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen van deze mogelijkheid gebruikmaken.

Tot nu toe konden particuliere woningeigenaren maximaal €25.000 lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Het maximum leenbedrag wordt nu verhoogd tot € 50.000,-. Voor VvE’s geldt dit bedrag per appartement. Het leenbedrag moet binnen 15 jaar worden terugbetaald.

Hoge eisen

Het hogere leenbedrag is alleen beschikbaar voor woningeigenaren en VvE’s die voor een maximum aan energiebesparende maatregelen gaan. De maatregelen moeten voldoen aan hogere isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid.

Aan de lijst met energiebesparende maatregelen die met behulp van een Energiebespaarlening gefinancierd kunnen worden, zijn twee maatregelen toegevoegd:

Zeer energiezuinig pakket

Een zeer energiezuinig pakket is een combinatie van maatregelen om een woning energiezuiniger te maken. De maatregelen stellen hogere eisen aan onder andere isolatiewaarden en passen goed bij het Nul op de Meter concept. Voor een zeer energiezuinig pakket kunt u een Energiebespaarlening tot maximaal € 40.000,- per woning of appartement aanvragen.

Nul op de Meter

Een Nul op de Meter woning wekt evenveel energie op als de bewoners nodig hebben voor de woning en het huishouden. Dat kan door een upgrade van de woning met onder meer gevelaanpak, slimme installaties en eigen energieopwekking. Woningeigenaren en VvE’s die hun woning Nul op de Meter willen maken kunnen hiervoor een Energiebespaarlening tot maximaal € 50.000,- aanvragen.

Energiebespaarlening en subsidie combineren

Combineer een Energiebespaarlening met de ‘Subsidie energiebesparing eigen huis’. Deze subsidie ontvangt u als u minimaal 2 energiebesparende maatregelen neemt. Daarnaast ontvangt u subsidie als u advies inwint. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst, dus wees er snel bij. Wie zijn héle woning of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van € 4.000 bovenop de subsidie. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) geldt die bonus per appartement.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB