30 september 2021

Energie-armoede vergroot noodzaak betere woningisolatie

De ongekend hoge aardgasprijs raakt iedereen. Onderzoeksinstituut TNO stelt zelfs dat zo'n 550.000 huishoudens aan energie-armoede lijden. Van hun inkomen zijn ze een groot deel kwijt aan energielasten: tussen de 13 tot 20 procent (waar 5 procent normaal was). Daar komt bij dat onvoldoende Nederlandse woningen goed zijn geïsoleerd. Dit maakt de verduurzaming van de gebouwde omgeving alleen maar urgenter.

Versnelling energietransitie

Volgens TNO is goed isoleren voor veel huishoudens vaak geen laagdrempelige optie. Dit terwijl een versnelling van de energietransitie de energie-armoede juist bestrijdt. Hoge kosten voor huiseigenaren of een verhuurder die weigert mee te werken, zijn de voornaamste redenen.

Laagdrempelige financiering

Voor huiseigenaren, VvE’s, overheden en woningcorporaties is de verduurzaming van de gebouwde omgeving een grote opgave. Het Nationaal Warmtefonds biedt hen hiervoor laagdrempelige financieringsmogelijkheden, met een aantrekkelijke rente en zonder provisie- of afsluitkosten.

Lager verbruik, meer comfort

Verduurzamingsmaatregelen verdienen zich direct terug door een lager energieverbruik en helpen energie-armoede tegen te gaan. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerd huis voor meer comfort door een prettig binnenklimaat en een groener energielabel. Zo wordt een toekomstbestendige woning of appartementencomplex en een bijdrage aan de energietransitie voor iedereen bereikbaar.

Met verduurzaming aan de slag?

Kijk dan naar de verschillende mogelijkheden voor jouw woning of appartementencomplex die het Warmtefonds biedt met de Energiebespaarlening.

Bronnen:

energie-armoede

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB