3 december 2019

De familie Workel heeft al 3 jaar een lagere energierekening en een comfortabele woning

Ze waren in 2016 de eerste met een Energiebespaarlening in Overijssel. De jaren 80 tussenwoning van de familie Workel uit Delden onderging een duurzame metamorfose. Hoe zitten zij er nu bij?

Update: per 22 juli 2020 heet het Nationaal Energiebespaarfonds het Nationaal Warmtefonds. Meer info

Fam Workel, Delden - raam

De familie Workel vertelde drie jaar geleden over de verduurzaming van hun woning. Ze vervingen de kozijnen en deuren door kunststof, isoleerden de buitengevel opnieuw en brachten kunststof gevelbekleding aan ter vervanging van de houten planken. Ook legden ze zonnepanelen op hun dak. Iris Workel: “Ons wooncomfort is drie jaar later nog steeds een feestje. Het is binnen een stuk warmer, tocht is verdwenen en er komt minder geluid van buiten naar binnen. We stoken nog maar weinig bij. Als de zon ons huis eenmaal heeft opgewarmd, blijft het warm. We hebben HR++ glas, dat donkerder van kleur is wanneer de zon schijnt. Zo wordt het niet té warm binnen.”

Lagere energierekening

Naast een verbeterd wooncomfort, gebeurde er ook iets met de energierekening. Workel: “Die is sinds de verduurzaming vergelijkbaar met de rekening van een twee- tot driepersoonshuishouden, terwijl we een gezin met twee jonge kinderen hebben. We zijn wat minder bewust bezig met de besparing in geld, maar denken dat dit jaarlijks zo’n 600 euro is. Dat halen we met name uit de isolatie. Uit een warmtescan bleek namelijk een groot warmteverlies onder de ramen.”

Comfort belangrijker dan kosten

Voor de financiering klopte het gezin destijds aan bij het Nationaal Energiebespaarfonds. “We financierden de maatregelen geheel met de Energiebespaarlening”, aldus Workel. “Die lossen we in tien jaar af. In hoeveel jaar we de investering terugverdienen, weten we niet. De grootste winst zit voor ons in het verbeterde comfort en een onderhoudsvrije woning. Kunststof kozijnen hoef je bijvoorbeeld niet te schilderen.”

Steeds korter douchen

“We maken elke maand een sport van ons energiegebruik”, vervolgt Workel. “We dagen onszelf uit om dat iedere keer weer naar beneden te brengen, zonder in te leveren op wooncomfort. Moeilijk is dat niet. Minder lampen aandoen en minder lang douchen maken al verschil. Op vakantie konden onze kinderen maar een maximaal aantal minuten douchen. Dat kon echt niet, zeiden ze. Toch lukte het. Nu gebruiken we thuis een kookwekker, zodat ook zij zich nu al bewuster worden van gebruik van energie.”

Gasloos wonen

“We zijn nog iedere dag blij dat we de verduurzamingsstap genomen hebben”, zegt Workel. “Onze verwachtingen zijn helemaal uitgekomen. Duurzame plannen voor de toekomst hebben we in de vorm van gasloos wonen. Daarvoor willen we onder meer elektrisch gaan koken. We hopen dat er mooie subsidieregelingen komen waar we gebruik van kunnen maken.”

Fam Workel, Delden

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB