26 augustus 2021

Hoe houden we onze huizen koel en duurzaam? Drie populaire maatregelen

‘Hoe houden we ons huis koel?’ is een vraag die steeds belangrijker wordt nu het binnen- en buitenshuis steeds vaker en langer te maken hebben met hitte. Populaire maatregelen om woningen koel te houden zijn HR++-glas, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Dat blijkt ook uit veel gefinancierde maatregelen vanuit het Nationaal Warmtefonds.

Huizen duurzaam bouwen of maken en beter aanpassen aan de hitte. Dat is de opgave waar ook Nederland voor staat als gevolg van klimaatverandering. Verschillende experts zoeken naar duurzame en hittebestendige oplossingen, maar onze meeste woningen zijn hier nog niet genoeg op aangepast (bron: NRC). Wel nemen steeds meer huizenbezitters en VvE’s zonwerende en isolerende maatregelen die zorgen voor een aangenamere binnentemperatuur.

Financierbare zonwering en isolatie

Deze drie maatregelen voor een koelere woning zijn populair en via de (VvE) Energiebespaarlening van Het Nationaal Warmtefonds te financieren:  

1. HR++-glas

Met HR++-glas (of hoogrendementsglas) is een woning beter geïsoleerd dan met enkel glas. Zelfs als de huidige ramen en kozijnen nog niet zijn afgeschreven, kan vervanging toch rendabel zijn. Een bijkomend voordeel van HR++-glas is dat vocht op ramen en vensterbank minder voorkomen en dat ook het niveau van buitengeluid sterk afneemt.

2. Dakisolatie

De isolatie van daken houdt hitte buiten de woning. Dakisolatie aan de buitenkant levert het beste resultaat, omdat daar vaak het meeste isolatiemateriaal kan worden geplaatst. Dakisolatie vanbinnen is een goed een alternatief en bij een onverwarmde zolder, is isolatie van de zoldervloer ook een geschikte optie.

3. Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van vier tot zes centimeter. Spouwmuurisolatie is het resultaat van opvulling van die ruimte, bijvoorbeeld met piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Het is de voordeligste methode van gevelisolatie (de terugverdientijd is vaak minder dan drie jaar).

Meer weten?

Bekijk hiernaast alle energiebesparende maatregelen voor huizenbezitters of VvE’s die voor de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds in aanmerking komen. Of doe direct de leencheck voor een snel inzicht in uw financiële mogelijkheden.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB