10 juli 2019

Begeleidings- en onderzoekskosten financierbaar in VvE Energiebespaarlening

De VvE Energiebespaarlening is uitgebreid met begeleidings- en onderzoekskosten. Dat betekent dat VvE’s deze kosten voortaan kunnen meefinancieren in een lening en dit niet meer uit het reservefonds hoeven te betalen. In de praktijk bleek dit namelijk vaak een drempel te zijn.
VvE-Appartementen-Alphen

“Het gaat over substantiële kosten van doorgaans 10.000 tot 40.000 euro”, zegt Joost Schretlen van adviesbureau Segon. Hij ondersteunt VvE’s bij de energietransitie. “Voorheen moest een VvE dit zelf ophoesten en sprak daarvoor vaak het reservefonds aan. Die pot is snel leeg als je bedenkt dat een VvE gemiddeld 2.500 euro per huishouden reserveert. De begeleidings- en onderzoekskosten meefinancieren in de VvE Energiebespaarlening betekent dat reserveringen behouden blijven voor waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk uitgaven voor groot onderhoud.”

20.000 tot 40.000 euro

Begeleidings- en onderzoekskosten omvatten onder meer het opstellen van een haalbaarheidsanalyse, het begeleiden van een VvE om tot besluitvorming te komen en het opstellen van een duurzaam MJOP. Voor aanvragen van een VvE Energiebespaarlening met een looptijd van 10 of 15 jaar is de financierbaarheid van deze kosten beperkt tot 20.000 euro. Bij een looptijd van 30 jaar is dat maximaal 40.000 euro. Schretlen: “Een mooie aanvulling op de subsidie voor advieskosten die VvE’s al van het Rijk kunnen krijgen. En een belangrijke, want goede begeleiding van VvE’s draagt bij aan succesvolle implementatie van energiebesparende maatregelen.”

Joost Schretlen

Overtuigend argument

Schretlen denkt dat de uitbreiding gaat helpen om meer VvE’s een verduurzamingstraject serieus te laten overwegen. “Als bestuur kun je het beter verantwoorden naar jezelf én naar je leden wanneer je zegt dat de begeleidings- en onderzoekskosten financierbaar zijn. Dat de VvE het voorschiet uit het reservefonds, maar dat dit na toekenning van de lening terugkomt. Dat werkt drempelverlagend en is een sterk, overtuigend argument om leden mee te krijgen in duurzame plannen.”


Meer informatie over de Energiebespaarlening voor VvE’s vindt u hier.

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB