19 november 2019

Pia Bronsveld heeft al 3 jaar een lagere energierekening en warme voeten

In 2016 kreeg haar woning vloerisolatie, een hr-ketel en zonnepanelen. Ze had dit veel eerder moeten doen, zei ze. Hoe denkt Pia Bronsveld uit Rotterdam drie jaar later over de verduurzaming van haar woning?
Pia Bronsveld

Ze had ’s winters veel last van een koude vloer, vertelde Bronsveld destijds. “Ik zat met pantoffels en een kussen onder mijn voeten aan tafel. Sinds de vloerisolatie is dat niet meer nodig en heb ik warme voeten. Het verschil is zo merkbaar dat het als een luxe voelt. Verder maakt de nieuwe hr-ketel minder lawaai en stookt zuiniger dan de cv-ketel die we eerst hadden. We zijn altijd milieubewust geweest en dragen liever een dikke trui. Toch ging ons gasgebruik nog meer naar beneden, van 1.000 m3 naar 800 m3 gas per jaar.”

Energiebewuster

“Dankzij de zonnepanelen gaan we anders om met grote apparaten”, vervolgt Bronsveld. “We zetten de wasmachine en vaatwasser bijvoorbeeld aan als de zon schijnt. De energiemeter loopt dan niet op en dat geeft een goed gevoel. Alle energiebesparende maatregelen hebben ons nóg energiebewuster gemaakt. We ondervinden ze aan den lijve in onze eigen woning. Dat is toch anders dan wanneer je zegt: ik pak vaker de fiets in plaats van de auto. We vóélen duurzaamheid in ons wooncomfort.”

Groen dak

De wens om een groen dak op de uitbouw te maken, is er na drie jaar nog steeds. Bronsveld: “De Rotterdamse Dakendagen inspireerden ons om een bloemendak te maken in plaats van een sedumdak. We creëren dan geen dak met vetplantjes, maar een bloementuin. Van de gemeente Rotterdam krijgen we een subsidie per vierkante meter. We zijn nu in afwachting of de bitumen dakbedekking voldoet en zijn op zoek naar een bedrijf dat het groendak kan aanleggen. We willen iemand uit de buurt die niet onnodig veel kilometers hoeft te rijden, ook daarin zijn we milieubewust.”

Pia Bronsveld thuis

Van 125 naar 70 euro

De energierekening van Bronsveld zakte van 125 naar 70 euro per maand. “Met die winst lossen we de Energiebespaarlening grotendeels af, die we gebruikten om de energiebesparende maatregelen te financieren. Over zeven jaar is die lening afgelost en gaan we aan de maatregelen verdienen. In de tussentijd namen we ook nog wat kleinere stappen die weinig kosten, maar die onze woning wel duurzamer maken. Zo brachten we radiatorfolie aan en bevestigden kleine radiatorventilatoren die de warme lucht omhoog blazen. We bereiken daarmee eerder de gewenste temperatuur in huis. We kregen die tip van een lokale energieadviseur.”

Gasloze woning

“We willen graag een gasloze woning”, zegt Bronsveld. “Daarom overwegen we een elektrische verwarmingsketel en een inductiekookplaat. Dat laatste is echter niet zo eenvoudig als het klinkt, omdat de keuken dan deels opengebroken moet worden. Uiteindelijk gaan we voor energielabel A. Als we dan verhuizen – de droom is naar een energieneutrale woning – laten we een duurzaam en groen huis achter voor de volgende generatie.”

Pia Bronsveld Zonnepanelen

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo SVnLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB