7 januari 2020

Achter de schermen: 5 vragen aan kredietacceptant Yorick Verhagen

Het Nationaal Warmtefonds verstrekte in 2019 voor meer dan 100 miljoen euro aan Energiebespaarleningen. Hoe gaat dat in z’n werk? Welke maatregelen zijn het populairst? En welke vraag wordt het meest gesteld?
Yorick Verhagen, SVn

Yorick Verhagen is al 6 jaar kredietacceptant bij SVn en is vanaf het begin betrokken bij het Nationaal Warmtefonds (voorheen Energiebespaarfonds). Dagelijks is hij in contact met mensen die een Energiebespaarlening willen aanvragen, kijkt hij hoe de klanttevredenheid verbeterd kan worden en is hij betrokken bij ontwikkelingen binnen het fonds. Een kijkje in zijn leven.

1. Voor 100 miljoen aan leningen? Dat klinkt veel.

“Dat is het ook. Het aantal Energiebespaarleningen dat het fonds verstrekt, groeit elk jaar. Dat komt doordat steeds meer mensen kijken hoe ze energie kunnen besparen. En het fonds wordt steeds bekender, dat helpt ook. Onze doelgroep is bovendien steeds groter geworden. We hebben ook leningen voor VvE’s en scholen die willen verduurzamen. De meeste leningen verstrekken we echter nog altijd aan particuliere woningeigenaren. ”

2. Waar worden de meeste leningen aangevraagd?

“Overal in Nederland vragen mensen een Energiebespaarlening aan. In 2018 werden de meeste leningen aangevraagd in Overijssel en Zuid-Holland. We zien vooral dat de lening populair is op plekken waar lokale en regionale overheden zelf actief aan de slag zijn met duurzaamheid. Sommige overheden maken een aantrekkelijkere rente mogelijk. De provincie Drenthe doet dat nu. Binnenkort sluiten ook andere overheden aan. Duurzaamheid extra onder de aandacht brengen bij inwoners helpt ook al.”

3. Wat gebeurt er als iemand een lening aanvraagt bij het Nationaal Warmtefonds?

“Het aanvragen van een lening is tegenwoordig een stuk simpeler dan toen het fonds van start ging. De Energiebespaarlening voor particuliere woningeigenaren kan tegenwoordig helemaal online, in een beveiligde omgeving, worden aangevraagd. Als de aanvraag compleet is ingevuld, krijgt de klant meteen een voorlopige offerte. De aanvraag moet dan nog wel bekeken worden, dat duurt meestal 1 á 2 weken. We kijken of de maatregelen die genomen worden op de maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds staan. Daarnaast beoordelen we of degene die de lening aanvraagt, de kosten van de lening ook kan dragen.”

4. Wat zijn de populairste maatregelen die met een Energiebespaarlening worden gefinancierd?

“Momenteel zien we dat hoogrendementsbeglazing, zonnepanelen, gevelisolatie, dakisolatie en energiezuinige deuren het meest worden gefinancierd met een (VvE) Energiebespaarlening.”

5. Welke vraag krijg je het meest?

“Mensen gaan er vaak vanuit dat we bij de kredietbeoordeling rekening houden met de verwachte besparing. De besparing op energiekosten is afhankelijk van het gedrag van de bewoners van de woning en het soort maatregel(en). Daarom kunnen en mogen we daar bij de kredietbeoordeling geen rekening mee houden.”

De Energiebespaarlening wordt mede mogelijk gemaakt door

Logo RijksoverheidLogo RabobankLogo asn bankLogo CEB